Народният театър Иван Вазов и Драматичен театър Н.О.Масалитинов – Пловдив

...
Народният театър Иван Вазов и Драматичен театър Н.О.Масалитинов – Пловдив
Коментари Харесай

Народният и пловдивският театър триумфираха с най-много статуетки "Аскеер 2019"

Народният спектакъл „ Иван Вазов ” и Драматичен спектакъл „ Н.О.Масалитинов ” – Пловдив са огромните спечелили на тазгодишната гала по връчването на театралните награди „ Аскеер 2019 ”. Тя се състоя в спектакъл „ Българска войска ” в Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност – 24 май. Постановката „ Дебелянов и ангелите ” от Александър Секулов (част от афиша на пловдивския театър) бе отличена за най-хубаво зрелище и заедно с пиесата „ Бащата ” от Флориан Зелер (Народен театър) донесоха на Диана Добрева наградата за най-хубав режисьор. Александър Секулов пък бе отличен в категорията за модерна българска драматургия. За сценографията на същите две постановки премията отиде при Мира Каланова. Ролите на Дебелянов в „ Дебелянов и ангелите ” и на Васил Левски в „ Наблюдателите ” от Константин Илиев („ Иван Вазов ”) донесоха премията за изгряваща звезда на Ненчо Костов. Талантливият артист не пропусна да се пошегува, че му е особено прелестно един ден да го назовават „ господин Дебелянов ”, а на идващия – „ Дяконе ”.

Другия " Аскеер 2019 " за най-голямата ни сцена извоюва Радина Кърджилова. Наградата за водеща женска роля й бе присъдена за превъплъщението й в „ Любовникът ” от Харолд Пинтър. Неподражаема е в действителност миналогодишната носителка на „ Икар ” в кожата на Сара, която през мъчителното саморазголване доближава до катарзис. Статуетката в аналогичната категория при мъжете завоюва Валентин Ганев за ролята му в „ Спускане от връх Морган ” от Артър Милър (Народен спектакъл „ Иван Вазов ”), където се преобразява в процъфтяващ осигурителен сътрудник и двуженец. Наградите за поддържаща мъжка и женска роля бяха присъдени на Стоян Младенов и Ирини Жамбонас за осъществяванията им надлежно в „ Килър Джо ” от Трейси Летс и в авторския театър на Теди Москов „ Аз обичам, ти обичаш, тя обича ” – и двете заглавия от репертоара на Малък градски спектакъл. В категорията за костюмография бе отличена Свила Величкова, а за театрална музика – Калин Николов.

С премията за повсеместен принос към театралното изкуство Академия " Аскеер " удостои Иван Налбантов. Зад гърба си огромният български артист има над 100 функции в театъра, киното и малкия екран.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР