Народният съд в България се провежда в края на 1944

...
Народният съд в България се провежда в края на 1944
Коментари Харесай

„Народният съд“ в Габрово преди 75 години

„ Народният съд ” в България се организира в края на 1944 и началото на 1945 година, по време на Втората международна война , оповестиха от музея.

Той е краткотрайна съдебно-политическа институция и главен инструмент н а новата отечественофронтовска власт за кавга с всички, които са осъществявали и подкрепяли политическото ръководство на България до 9 септември 1944 година

Провежда се официално по Наредба-закон за съдене о т Народен съд виновниците за въвличането на България в Световната война против съюзените нации и за злодеянията, свързани с нея (ДВ, бр. 219 от 6 окт. 1944 г.).

Извършва се по самодейност и под управлението на Българска работническа партия (комунисти), като се употребява формата на Отечествения фронт, в изискванията на окупация от Червената войска. В Габрово разглеждането на делата стартира на 19 февруари 1945 година

Според закона, обвинените могат да си вземат бранители, само че това е съвсем невероятно. Докторът по право Петър Цоков, който е бранител на подсъдими по „ националния съд ” в Габрово си спомня, че Адвокатският съвет подрежда кой кого да пази, без юристите или подсъдимите да имат право на избор. Защитниците са служебно назначени и по този начин да се каже “про форма ”.

Заседанията се организират в Народния (Градския) спектакъл. Подсъдимите са 116 души , от които отсъстващи са 41. На 10 март 1945 година е произнесена присъда против 104 души. Сред тях са 37 смъртни присъди, с огромни санкции, отнемане от цивилен права и цялостна конфискация на целия им парцел. Двадесет от наказаните са неприсъстващи.

Десет души са наказани на пожизнен затвор, по петнадесет години непоколебим тъмничен затвор получават 15 души, на 10 години непоколебим тъмничен затвор - 2 души, на 5 години затвор - 11 души, на две години затвор - 10 души, на 1 година затвор условно - 9 души.

Четирима души са наказани посмъртно с цялостна конфискация на парцела. Шестима души са оправдани и приети за почтени.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР