Народният представител от Демократична България“ Ивайло Мирчев отправи запитване до

...
Народният представител от Демократична България“ Ивайло Мирчев отправи запитване до
Коментари Харесай

Депутат пита четирима министри има ли опасни товари на пристанище Бургас

Народният представител от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев насочи питане до четирима министри за складирането на няколко типа рискови химикали на пристанище Бургас наоколо до жилищни региони, оповестяват от пресцентъра на партията за Moreto.net.

Преди дни след инспекция дружно с члена на националния съвет на „ Да, България “ Димитър Найденов се откри, че на „ Терминал 2А “ са построени резервоари за сярна киселина с обща съдържимост 50 000 тона, за течни горива с обща съдържимост 5000 тона, резервоари за полутечен газ.

„ Те се намират прекомерно близо един от различен, като на процедура са наоколо до градската част на Бургас. Складираните товари са рискови и могат да провокират екологична злополука при положение на повреда “, споделя Мирчев в своите запитвания до министрите на екологията, превоза, финансите и на вътрешните работи.
„ Терминал „ 2А ” и огромна част от пристанище „ Изток ” бяха дадени на един концесионер, обвързван с братята Домусчиеви. Впоследствие, на същия оператор беше даден и терминал „ Запад ”.

„ Каква информация имате за складирането гореизложените товари, класифицирани ли са те като рискови, затова кой е органът, издал съответните разрешителни за построяването на резервоари за горива и сярна киселина, на процедура в градската част на Бургас и по кое време? “, пита Мирчев.
Ивайло Мирчев напомня, че концепцията за приемане на концесия на съществуващо пристанище предвиждаше частен вложител да вложи забележителна сума за главен ремонт и разширение на инфраструктурата и закупуване на ново товаро-разтоварно съоръжение. В подмяна на това операторът получава правото да оперира пристанището.

„ Българските пристанища за публичен превоз са значим детайл на националната сигурност. В тази връзка, страната би трябвало да резервира и да ускори контрола си върху пристанищата за публичен превоз от национално значение “, разяснява Мирчев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР