Народният представител от БСП за България“ Явор Божанков постави темата

...
Народният представител от БСП за България“ Явор Божанков постави темата
Коментари Харесай

Държавата не знае какво да прави с отнетите къщи на телефонни измамници

Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Явор Божанков сложи тематиката за отнемането на парцелите на телефонните измамници към Комисията за лишаване на нелегално добито имущество. Въпросът беше насочен, поради терзанията на жители, които те сложиха в приемния ден на депутата.

„ Трябва да се откри решение за ръководство на тези парцели в интерес на обществото и това е измежду целите в правната комисия “, сподели националният представител по време на разискванията по Доклада за активността на КОНПИ през 2016г. От думите на представителите й излиза наяве, че казусът е с ръководството на отнетото имущество. Има доста влезнали в действие присъди, доста отнети парцели, само че доста малко средства са влезнали в хазната от продажбата на сходни парцели.

„ Проблемът е, че когато става дума за телефонни измамници, като да вземем за пример тези от кв. " Калтинец ", те имат скъпи къщи – построени от мрамор, на няколко етажа, цялостен разкош. Оценката им доближава над 1 млн.лева. Но са ситуирани в квартали с етническо малцинство и няма човек, който да си купи такава къща. Тя става непродаваема, до момента в който цената падне. Междувременно няма кой да я стопанисва. Затова страната назначава старите жители на парцела за пазачи на имуществото. Те заплащат наем да живеят там, което основава усещане у хората, че страната нищо не им прави и те си не престават да живеят в парцела. А не е по този начин “, описа обстановката Явор Божанков и добави, че комисията прави добре работата си по лишаване на имуществото, само че казусът е със стопанисването.

Решението по какъв начин да се постъпи с всеки обособен парцел съгласно закона се взема от Междуведомствен съвет за ръководство на отнетото имущество, който се ръководи от заместник-министър на финансите и вземат участие още заместник-министрите на правораздаването, стопанската система, труда и обществената политика и районното развиване и благоустройството.

„ Вариантите са сходни парцели да се дават за стопанисване на общинските или регионални администрации. Проблемът е обаче какво могат да вършат те с сходни скъпи парцели. Без съществени преустройства е несвоевременно да се създадат на детски градини или да се употребяват за настаняване на обществено слаби фамилии, тъй че би трябвало да им се търси друго предопределение “, акцентира Божанков.

От Доклада излиза наяве, че общо за 11-годишния интервал, от влизане на закона в действие от 2005 година до края на 2016 година, цената на отнетото имущество, според влезлите в действие 222 правосъдни решения за лишаване на имущество в интерес на страната, възлиза на 81 435 680,31 лв..

„ Комисията продължава да регистрира обилни триумфи при изземването и конфискацията на имущество. Трябва да се подсигурява, че тя ще продължи да работи без значение и дейно. Тя съставлява третият главен детайл, дружно с ГДБОП и Специализирания съд и прокуратура, в системата за битка с проведената престъпност в България “, съобщи още Божанков. „ Трябва да се означи, че беше основано ново звено в Министерство на вътрешните работи, което се занимава само с телефонни измами. Усилията в тази посока към този момент дават добти резултати. Множество медии създадоха кавги, които подвеждат обществото. Отговорност на всички народни представители е да осведомят гласоподавателите си по тематиката “, сподели още той.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР