Народният представител Дилян Димитров, областният управител на Монтана Росен Белчев,

...
Народният представител Дилян Димитров, областният управител на Монтана Росен Белчев,
Коментари Харесай

Направиха първа копка на дългоочаквания ремонт на пътя Берковица - Монтана

Народният представител Дилян Димитров, регионалният шеф на Монтана Росен Белчев, кметовете на Монтана и Берковица Златко Живков и Димитранка Каменова дружно с инж. Христо Петров от АПИ направиха през днешния ден първа копка на пътя Берковица- Монтана.
„ Предстои да бъде построена правата от 7.7 км в сектора сред селата Боровци и Благово.
Започва главният ремонт на 7.71 км от път II-81 Берковица- Монтана, в сектора сред селата Боровци и Благово. Проектът се финансира от Европейския съюз по Програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020, посредством Европейския фонд за районно развиване и националния бюджет и е част от план „ Долж - Монтана: Съвместни стъпки за по-добра съгласуваност “. Второкласният път е съществена връзка на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.
Отсечката, която ще се ремонтира, стартира след кръстовището с път III-815 за село Боровци и село Замфирово, минава през село Благово и приключва на 2 км след изхода на селото в посока Монтана. Свързва обитаемоте места в община Берковица с регионалния център Монтана, през нея минава натовареният трафик от София, през „ Петрохан “ за Монтана и Лом. С осъществяването на плана ще се увеличи сигурността и се обезпечи оптимална скорост на придвижване.
„ Днес е дълго чакан ден. Жителите на тези села не си спомнят от кой момент пътят не е ремонтиран “, сподели регионалният шеф на Монтана Росен Белчев. Той зарадва локалните,че след 3-4 месеца ще бъде рехабилитирана и правата от язовир. „ Чернила “ до пътя за Лом и пожела на строителите да си свършат качествено работата макар тежкия трафик.
Народният представител Дилян Димитров акцентира,че този план е очакван още от момента, когато им е гласувано доверие по програмата Интеррег Румъния- България и реализацията му ще докара до по-добри връзки.
„ Надявам се, последният най- неприятен метод да остане в предишното. Благодаря на страната за този план. Въпреки огромното натоварване по пътя II-81 времето за работа постоянно е уместно. “, сподели кметът на Монтана Златко Живков.
“Отсечката, която ще се ремонтира, стартира след кръстовището с път III-815 за село Боровци и село Замфирово, минава през село Благово и приключва на 2 км след изхода на селото в посока Монтана. Свързва обитаемоте места в община Берковица с регионалния център Монтана, през нея минава натовареният трафик от София, през „ Петрохан “ за Монтана и Лом. През последните 4 години АПИ обнови общо 77 км от второкласния път II-81 Костинброд - Берковица - Монтана. През предходната година по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ приключи ремонтът на 43 км от пътя през „ Петрохан “ на територията на Софийска област, а преди този момент по стратегия „ Транзитни пътища V “ беше ремонтиран секторът Йончеви ханове - Благово, построен бе обхода на Берковица и актуализирана правата от „ Петрохан “ от страната на Монтана. С осъществяването на плана ще бъде освежен целият проход, ще се възстановят технико-експлоатационните характерности на трасето, като се увеличи сигурността и се обезпечи оптимална скорост на придвижване.” Това съобщи инж. Христо Петров, шеф на отдел в дирекция „ Изпълнение на планове по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 и по стратегиите за териториално съдействие на Европейски Съюз “ в АПИ
Обновеният сектор ще бъдe с нова асфалтобетонова настилка и усъвършенствана отводнителната система. Ще бъде ремонтиран мост при 86-ти км над река Бързия, който е с шест отвора и е дълъг 102 м. Съоръжението ще е с актуализирана хидроизолация, асфалтобетонова настилка и тротоари. Рехабилитираният сектор ще е с нови мантинели, знаци и хоризонтална маркировка. Ще бъдат инсталирани и слънчеви знаци за премерване на скоростта на придвижване на транспортните средства. Срокът за довеждане докрай на обекта е 12 месеца.
Основният ремонт ще бъде изпълнен от „ ВДХ “ АД. Стойността на контракта е 5.3 млн. лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол ще реализира Обединение „ Пътконсулт Инженерингс “ ДЗЗД, в което вземат участие: „ Консулт Инженерингс “ ЕООД и „ Пътконсулт 2000 “ ЕООД, и контракт за 114 270 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол ще е на „ Рутекс “ ООД. Техният контракт е за 3 890.40 лева
Общата стойност на плана е 5 846 411.78 лева От тях 4 969 450.01 лева са от Европейския фонд за районно развиване, а 759 975.08 лева е национално съфинансиране. 116 986.69 лева е приносът на АПИ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР