Народните приказки са любимото четиво на пловдивските деца от начален

...
Народните приказки са любимото четиво на пловдивските деца от начален
Коментари Харесай

Вижте кои са 10-те най-четени книги от учениците в Пловдив

Народните приказки са обичаното четиво на пловдивските деца от начален курс, а учениците от прогимназията и гимназията слагат преди всичко Вазовия разказ „ Под игото ”. Това сподели допитване за 10-те най-четени български книги, в което се включиха 4697 възпитаници от 34 образователни заведения. В продължение на месец те имаха опция да гласоподават с хартиена бюлетина или електронно, като посочат и мотив за избора си. В акцията участваха и 10 читалища, като 4 от тях са предали бюлетини с гласа на свои читатели, а другите са организирали съпътстващи прояви за разпространение на българската книга. Резултатите бяха огласени на специфична гала в НБ „ Иван Вазов ”, която е продължение на честванията на Деня на националните будители.

Тази година съзнателно изключихме от регламента непознатите заглавия, с цел да се концентрира вниманието върху нашите създатели и по този метод да се предизвика и ползата към тях, изясни Таня Пилева от НБ „ Иван Вазов ”. В предходното издание безспорен любимец бяха патилата на Пипи Дългото чорапче.

В допитването в този момент учениците, разграничени в три възрастови групи, са показали общо 395 заглавия от наши създатели. Прави усещане, че в челните десетки попада главно изучавана в учебно заведение литература. При обобщаването на гласовете заетите в акцията се натъкнали на мнения, че „ Под игото ” е доста вълнуваща книга. За нея са дали гласа си общо 847 възпитаници. Както предходната година имаше номинации за „ Пипи Дългото чорапче ” и от по-големи деца, в този момент наклонността се повтаря за „ Ян Бибиян ”. Единайсетокласник написал, че е прочел доста книги и измежду тях има в действителност забавни, само че тази остава негова обичана.

Има същински четящи деца, които са номинирали модерни създатели, даже с по няколко техни книги, само че гласовете им се разпиляват и в последна сметка любимците им останаха отвън класацията, споделиха уредниците. Изключение прави Константин Трендафилов, който влиза в десетката на посочените от гимназистите заглавия. Сред другите номинирани, за които обаче не са се натрупали доста гласове, библиотекарките срещнали още: Георги Господинов с „ Физика на тъгата ”, „ Мамка му ” на Димитър Камбуров, „ Има ли кой да ме обича ” от Калин Терзийски, „ Трикракото куче ” от Мария Станкова, „ Очила и „ Ку-ку бенд ” на Иво Сиромахов. Милен Русков е посочен с „ Възвишение ” и „ Чамкория ” от гимназистите. Сред обичаните им създатели са още Захари Карабашлиев, Емилия Дворянова, Ралица Гечева, Дамян Дамянов. По-малките пък хвалят Величка Настрадинова, Виктор Самуилов, Цвета Белчева, Мая Бочева, Диана Петрова.

Ето кои творби оформят топ 10:
1.- 4. клас
1. Български национални приказки
2. Ран Босилек – „ Патиланци ”
3. Станка Пенчева – „ Мили бате... Писма на един дакел ”.
4. Елин Пелин – „ Ян Бибиян ”
5. Валери Петров – „ Пет приказки ”
6. Йордан Радичков – „ Ние, врабчетата ”
7. Леда Милева – „ Зайченцето бяло ”
8. Приказки на Елин Пелин
9. Приказки на Ран Босилек
10. Ангел Каралийчев – „ Тошко Африкански ”

5. – 7. клас
1. Иван Вазов – „ Под игото ”

2. Елин Пелин – „ Ян Бибиян ”

3. Ран Босилек – „ Патиланци ”

4. Алеко Константинов – „ Бай Ганьо ”

5. Български национални приказки

6. Сава Попов – „ Хитър Петър ”

7. Иван Вазов – „ Немили-недраги ”

8. Алеко Константинов – „ До Чикаго и обратно ”

9. Станислав Койчев – „ Измамен ”

10. Станислав Койчев – „ Невидим ”

8.-12. клас

1. Иван Вазов – „ Под игото ”

2. Алеко Константинов – „ Бай Ганьо ”

3. Иван Вазов – „ Немили-недраги ”

4. Димитър Димов – „ Тютюн ”

5. Христо Ботев – стихотворения

6. Алеко Константинов – „ До Чикаго и обратно ”

7. Димитър Талев – „ Железният светилник ”

8. Емилиян Станев – „ Крадецът на праскови ”

9. Константин Трендафилов – „ За кого се сещаш, когато се сещаш за някого ”

10. Разкази на Йордан Йовков
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР