Народните представители в социалната комисия гласуваха на второ четене промени,

...
Народните представители в социалната комисия гласуваха на второ четене промени,
Коментари Харесай

РЕШЕНО: Гласуваха размера на минималната заплата

Народните представители в обществената комисия гласоподаваха на второ четене промени, определящи размера на брутната минимална работна заплата от идната година.

Изменението е препоръчано от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народни представители, с което " минимална работна заплата " се заменя с " брутна минимална работна заплата ".

Според гласуваните промени, вместо да е съществена заплата, най-ниското заплащане в страната към този момент ще включва някои спомагателни заплащания като клас прослужено време, само че пък от размера му ще излязат разноските на работодателите за осигуровки.

В момента минималната работна заплата за страната се дефинира с разпореждане на държавното управление и е съществена, а не брутна - сумата дружно с осигуровките, под която месечното заплащане на цялостно работно време не може да пада.

На първо четене в пленарна зала депутатите взеха решение размерът на минималната работна заплата за идната календарна година да се дефинира до 31 октомври на актуалната година и в размер не по-малък от 50 на 100 от брутната междинна заплата за страната за интервала от една година. Вносител на законопроекта за изменение на Кодекса на труда са депутатите от " Българска социалистическа партия за България ".

Срещу прибавянето на определението " брутна минимална работна заплата " гласоподаваха депутатите от " Българска социалистическа партия за България ". Корнелия Нинова дефинира случилото се в комисията като парадокс. Колегата й и някогашен обществен министър Георги Гьоков сподели, че на процедура с признатото предложение се неодобрява определянето на съответна минимална работна заплата за 2023 година
ГЕРБ и Политическа партия сътвориха парадокс. Няма да има нарастване на минималната работна заплата от 2023 г.Това съобщи Корнелия Нинова по време на съвещанието на обществената комисия. Това, което става вътре, е парадокс. По предложение на ГЕРБ и с поддръжката на “Продължаваме смяната “ и “Български напредък “, нарастване на минималната работна заплата от 2023 година няма да има. Първо - от 1-ви септември следващата година Министерски съвет да дефинира минималната заплата за 2024 година Вторият парадокс - вкараха в минималната заплата думата “брутна “ минимална заплата. Това значи, че доста хора в този момент ще получат и по-малко от 710 лева, посочи водачът на Българска социалистическа партия.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР