Народните представители решиха да задължат правителството в срок до края

...
Народните представители решиха да задължат правителството в срок до края
Коментари Харесай

Депутатите задължиха кабинета да опази ТЕЦ Марица-Изток 2 въпреки становище на ЕК

Народните представители взеха решение да задължат държавното управление в период до края на февруари да предприеме ограничения и за увеличение на капитала на " Български енергиен холдинг ", като задачата е финансово излекуване на " Топлоелектрическа централа Марица-Изток 2 " ЕАД и да подсигурява работа на централата, без значение от мнението на Европейската комисия.
Правителството стои зад въглищните централи и зад българските миньори. Това сподели в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя отговори на запитване на народните представители Таско Ерменков, Жельо Бойчев, Виолета Желева и Атанас Костадинов по бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в България.
По такива значими тематики постоянно сме намирали сили да реализираме най-хубавото решение за  България, каза Теменужка Петкова. Правителството нееднократно е заявявало своята безапелационна позиция по тематиката за енергийната сигурност на страната, тя е наш приоритет, уточни Петкова. Преходът от използването на въглищни централи би трябвало да е равномерен и да не нарушава нашата енергийна сигурност, сподели тя.
Без въглищните централи нашата енергийна система не може да работи обикновено - ние сме декларирали пред Европейската комисия, че до 2030 година те са съществена базова мощ на страната, сподели Теменужка Петкова.
Въглищните централи имат значимо място за балансиране на енергийната ни система. Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " е единствената в страната, която има връзка с трите равнища на напрежение в страната. Тези въглищни централи дават 40 % от силата в страната и 60 % през зимата. Спомняте си зимата на 2016 година, когато температурите внезапно падаха и това докара до колапс на страните към нас, като и всички те стопираха износа на сила. Тогава ситуацията у нас беше избавено от въглищните централи и от АЕЦ " Козлодуй ", означи Теменужка Петкова.
Какво предложиха депутатите
По-рано от трибуната националният представител от Българска социалистическа партия Таско Ерменков - от името на вносителите на предлагането, посочи смисъла на въгледобива за гарантиране на енергийната сигурност и оттова - на националната сигурност на страната. Той взе участие в полемика за бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в  България, предаде Българска телеграфна агенция.
В находището на Маришкия басейн има два милиарда тона лигнитни въглища на стойност 9 евро на звук, уточни Ерменков
Във въглищните централи са вложени 50-60 милиарда лв., по разнообразни оценки и те създават 45 % от електрическата енергия на страната. Въглищните централи единствено теоретично могат да бъдат заместени от ВЕИ мощности и с природен газ, само че на процедура това е комплицирано, скъпо и мъчно постижимо, уточни Таско Ерменков.
В разкриването на въглищните пластове в региона на " Марица- Изток " са вложили милиарди левове, изкопана е голямо количество земна маса за тяхното откриване, прокарани са десетки километра жп. линии, пътища и електропроводи. Нивата на серен диоксид от Топлоелектрическа централа " Марица - Изток " са под екологичните правила, а филтрите на комините на централата улавят 99 % от издадените прахови частици. По думите на Таско Ерменков единствено през последните години в централите в региона са вложен един милиард евро. Депутатът уточни, че в бранша на въгледобива и използването на въглища са заети директно и индиректно 100 хиляди души.
Загубите на Топлоелектрическа централа " Марица - Изток 2 " ЕАД са 800 млн. лв. за първото полугодие на 2019 година, а задълженията на сдружението са в размер на 1,54 милиарда лв.. Ако не се вземат бързи ограничения, тази година ще последната за централата, сподели Ерменков.
В създаването на находището са вложени милиарди лв., отчуждени са земите на цели селища, както и горски площи, преместени са течения на реки и са издигнати десетки километра електромрежа, жп. мрежа и пътища, изкопани са милиарди куб. метра земна маса, с цел да се открият въглищните пластове. В през последните години са вложени един милиард евро за съвременна техника и съоръжение за копаене на въглища, сподели Ерменков, представен от Дир.
Целите по повод развиването на енергетиката в рамката на Европейския съюз (ЕС) са преход към нисковъглеродна стопанска система и декарбонизация. Това сподели преди няколко месеца министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Този преход би трябвало да бъде равномерен, обективен и би трябвало да бъде съгласуван със спецификите на всяка една страна. Както във връзка с нейния електроенергиен микс, по този начин и във връзка с нейните стопански параметри и на нейните обществени параметри и благоприятни условия, акцентира тогава Петкова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР