Народните представители продължават работата си в четвъртък с формирането на

...
Народните представители продължават работата си в четвъртък с формирането на
Коментари Харесай

Депутатите продължават с формирането на постоянни комисии

Народните представители не престават работата си в четвъртък с образуването на непрекъснатите парламентарни комисии. Вчера след гласуването на състава на Комисията по бюджет и финанси, съвещанието беше прекъснато, с цел да се разпределят заместник-председателските места в някои от комисиите.

Вчера депутатите одобриха решение за делене на Комисията по конституционни и правни въпроси на две обособени. Така общият брой на комисиите ще бъде 25.

Според програмата първа точка в дневния ред е чуване на шефа и Управителния съвет на Българска национална банка (БНБ) по отношение на готовността на Република България за участие в Еврозоната. Вносители са Корнелия Нинова („ Българска социалистическа партия за България “) и група народни представители.

Предвижда се народните представители да обсъдят план на решение по отношение на приемането на еврото в България. Предложението е импортирано от Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. То планува Министерският съвет в съгласуваност с Българска народна банка да форсира консултациите и договарянията с европейските институции, страните от Еврозоната и страните, участващи в ERM II, с оглед приемане на еврото в България с целева дата 1 януари 2024 година

В дневния ред за четвъртък попада още чуване на служебния министър на енергетиката Росен Христов по отношение на доставките на газ в България от 27 април 2022 година до момента.

Припомняме, че в сряда препъни камък в пленарна зала се трансфораха комисиите – огромна част от тях се оказва, че са с дублиращи ръководители. Одобрена беше единствено Комисията по бюджет и финанси. Оглави я Петър Чобанов от Движение за права и свободи. Депутатите сътвориха и Комисия по конституционни въпроси. Тя ще работи на паритетен принцип – с еднакъв брой участник участници от всяка партия.

Комисиите са общо 25, остават за образуване 24. Те са: по правни въпроси, по икономическа политика и нововъведения, по енергетика, по районна политика, благоустройство и локално самоуправление, по външна политика, по въпросите на Европейския съюз, по защита, по вътрешна сигурност и публичен ред, за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по Закона за електронните известия, по земеделието, храните и горите, по труда, обществената и демографската политика, по образованието и науката, по въпросите на децата, младежта и спорта, по опазването на здравето, по околната среда и водите, по превоз и известия, по електронно ръководство и осведомителни технологии, по културата и медиите, за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество, по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите, по политиките за българите отвън страната, по предварителна защита и противопоставяне на корупцията и по туризъм.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР