Народните представители приеха промените в основния закон на първо четене.

...
Народните представители приеха промените в основния закон на първо четене.
Коментари Харесай

На първо четене: Приеха промените в Конституцията със 164 гласа

Народните представители одобриха измененията в главния закон на първо четене. Това стана с гласовете на на 164 депутата от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи , съобщи БГНЕС.

Промените плануват с изключение на правосъдна промяна, ограничение на президента при съставянето на служебно държавно управление, както и отпадане на възбраната министри и депутати да нямат двойно поданство.

Народните представители одобриха, че Народното събрание следва да не се разпуска, в това число и при предварителни парламентарни избори, като да не заседава единствено в интервал на предизборната акция.

Прие се и смяна в метода на назначение на служебния кабинет , като при избора на длъжностен министър-председател президентът има право на избор всред избран брой лица, които и към съответния миг към този момент заемат висша обществена служба - ръководител на Народно събрание, ръководител на Конституционния съд или шеф на Българска народна банка.

Народно събрание одобри окончателното делене на Висшия правосъден съвет на два обособени органа , като Висшият правосъден съвет ще остане административен и кадрови орган само за съдиите и се предлага и основаване на прокурорски съвет като административен и кадрови орган за прокурорите и следователите. По отношение на Висшия правосъден съвет според препоръчаните промени петима от членовете се избират от Народното събрание, като двама – ръководителят на Върховен касационен съд и ръководителят на Върховен административен съд, са членове по право. Мандатът им ще бъде четири години и няма да могат да бъдат преизбирани незабавно след приключване на този период.

Според промените, които бяха признати, прокурорският съвет ще бъде формиран от 10 членове , от които: шест, избирани от Народното събрание; двама, избирани директно от прокурорите; един от следователите и един от основния прокурор като член по право. Предвижда се ограничаване в състава на органа - от квотата на Народното събрание да бъдат избирани прокурори и следователи, тъй като противното би довело до разбъркване на салдото сред квотите, очакван в Законопроекта. Мандатът им ще бъде четири години и не могат да бъдат преизбирани незабавно след приключване на този период.

Депутатите одобриха функционалностите на прокуратурата да се съсредоточат главно в наказателното правосъдие , като се лимитират пълномощията на основния прокурор. Главният прокурор се назначава и освобождава от Прокурорския съвет за период от пет години с опция за наново назначение единствено за още един мандат.

Народните представители одобриха и уреждането на самостоятелна конституционна тъжба , като всеки един български жител при избрани условия ще има опция директно да се обърне към Конституционния съд в случаите, когато неговите права са застрашени или уредени по метод, който не подхожда на Конституцията.

Депутатите одобриха, че за депутат може да бъде определен български жител, който е навършил 21 години, не е подложен под забраняване и не изтърпява наказване отнемане от независимост .
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР