Народните представители приеха окончателно законопроект за ратифициране на Международен договор

...
Народните представители приеха окончателно законопроект за ратифициране на Международен договор
Коментари Харесай

Депутатите окончателно гласуваха сделката за "Страйкър"-ите

Народните представители одобриха дефинитивно законопроект за одобрение на Международен контракт (LOA) BU-B-UCP " Придобиване на бойни машини Страйкър ". При първото гласоподаване това стана с гласовете на 146 депутати, 53 гласоподаваха " срещу ", а 5 " въздържал се ". При прегласуването 148 народни представители гласоподаваха " за ", 54 " срещу ", а " въздържал се " - 5. Стигна се до кавги и замяна на закани сред депутатите и към министри. 
 
 Пленарна зала на Народно събрание Пленарна зала на Народно събрание Източник: Zonanews
По време на дебата Румен Гечев от Българска социалистическа партия сподели, че цената в контракта е планирана и на процедура няма по какъв начин да знаем дали тази цена няма да се вдигне. Според него ние подписваме празен чек и прикани прокуратурата " доста да внимава с тази договорка ". " Такива унизителни контракти в друга страна в Европа и страна членка в НАТО не подписва ", безапелационен бе той. Гечев счита, че това не е контракт, а е изпратена " заповед на баламите в тази страна ". Депутатът от Българска социалистическа партия акцентира, че българската войска би трябвало да се въоръжи, само че не по този метод и с такива срамни контракти.
 
 Атанас Зафиров и Румен Гечев Атанас Зафиров и Румен Гечев Източник: Zonanews
Николай Дренчев от " Възраждане " също счита, че това не е контракт, тъй като по думите му няма характерностите на контракт. " Това, което купуваме, да е належащо на нашата пехота, тъй като е оставена със руска техника, само че за жалост не сме видели това, което ще пристигна в бойни условия ", разясни той.
 
Ивайло Чорбов от " Възраждане " пък разяснява, че Тагарев заслужава неясно наказване. " Смятам, че за в бъдеше в случай че тази договорка се окаже освен неизпълнена, а позорна за България и компрометира нашата сигурност, това лице Тагарев би трябвало да има даже смъртно наказване ", сподели той.
 
Валентин Радев от ГЕРБ-СДС съобщи, че през днешния ден е прекрасен ден за Българската войска, в случай че бъде утвърден този контракт. Колегата му Христо Гаджев означи, че планът си заслужава. " Надявам се още януари да забележим явен проект по какъв начин ще бъде приложено индустриалното съдействие ", добави той. 
 
 Христо Гаджев Христо Гаджев Източник: Zonanews
В хода на дебата министърът на защитата Тодор Тагарев обясни, че това не е празен чек. " Днес имате цялостна признателност и най-вероятно ще извършите дребен празник за Сухопътни войски, които над 35 години чакат нова техника ", уточни той.
 
Министърът означи, че по този метод държавното управление на Съединени американски щати работи с над 60 страни в света или съвсем целия либерален свят.  Той бе безапелационен, че в контракта има конкретизирани количества и периоди. Самият контракт планува значимо индустриално присъединяване и чакаме това да докара до важен промишлен резултат освен при осъществяване на контракта, акцентира министър Тагарев.
 
Той изясни, че планът за капиталов разход е малко по-широк. В неговото осъществяване има серия от контракти, а това е единствено първият. Доставката на муниции и индустриалното присъединяване при произвеждане на такива муниции е предмет на идващ контракт, добави министър Тагарев. По думите му към този момент има интерес и се водят диалози за произвеждане на такива муниции.  
 
Министърът увери, че тези машини ще бъдат създадени и ще бъдат предоставени във типа, който е контрактуван.  Той уточни, че заплащането би трябвало да завърши преди доставката на последните машини и посочи, че в тази рамка страната ни е избрала и е контрактуван най-хубавият вид.
 
Министър Тагарев обясни, че парите за самолетите F-16 стоят по наша сметка във Федералната банка на Съединени американски щати и насъбраните лихви се регистрират като разноски за защита от Министерство на защитата. По думите му те могат да се употребяват за спомагателни планове или за други цели, в случай че по този начин бъде решено при съставянето на бюджета, в това число и повишение на майчинство през втората година. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР