Народните представители приеха окончателно Законопроект за ратифициране на Международен договор

...
Народните представители приеха окончателно Законопроект за ратифициране на Международен договор
Коментари Харесай

За това от Възраждане искат смъртно наказание на Тагарев

Народните представители одобриха дефинитивно Законопроект за одобрение на Международен контракт (LOA) BU-B-UCP „ Придобиване на бойни машини Страйкър ". При първото гласоподаване това стана с гласовете на 146 депутати, 53 гласоподаваха " срещу ", а 5 " въздържал се ", съобщи БГНЕС.

При прегласуването 148 народни представители гласоподаваха " за ", 54 " срещу " и " въздържал се " - 5.



По време на дебата Румен Гечев от Българска социалистическа партия сподели, че цената в контракта е планирана и на процедура няма по какъв начин да знаем дали тази цена няма да се вдигне. Според него ние подписваме празен чек, и прикани прокуратурата " доста да внимава с тази договорка ".

" Такива унизителни контракти в друга страна в Европа и страна членка в НАТО не подписва ", разгласи Гечев и добави, че това не е контракт, а е изпратена " заповед на баламите в тази страна ".

Депутатът от Българска социалистическа партия акцентира, че българската войска би трябвало да се въоръжи, само че не по този метод и с такива срамни контракти.

Николай Дренчев от " Възраждане " се съгласи, че това не е контракт, тъй като по думите му " няма характерностите на контракт ".

" Това, което купуваме, да е належащо на нашата пехота, тъй като е оставена със руска техника, само че за жалост не сме видели това, което ще пристигна в бойни условия ", разясни той.



Според него ще похарчим " едни пари ".

Ивайло Чорбов от " Възраждане " пък разяснява, че Тагарев заслужава неясно наказване.

" Смятам, че за в бъдеше в случай че тази договорка се окаже освен неизпълнена, а позорна за България и компрометира нашата сигурност, това лице Тагарев би трябвало да има даже смъртно наказване ", сподели той.

Министърът на защитата Тодор Тагарев от своя страна увери, че Съединени американски щати работят по този метод и с такива контракти с 60 страни по целия свят. Той акцентира, че в контракта има ясни периоди и подсети, че се планува и индустриално съдействие по отношение на бойните машини в България. Тагарев е безапелационен, че по този контракт са контрактувани най-хубавите условия за България.

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС поздрави държавно управление, което е придвижило капиталовия план. Според него това е доста комплицирана договорка и единствено могат да поздравят държавното управление, в случай че я осъществят в период.



" Ние купуваме от стратегически сътрудник. Ние не можем да слагаме под подозрение дали това е вярно или не ", счита той. Радев разяснява, че има терзание във връзка с потенциала на " Терем ", където ще се правят дейностите по поддръжка и ремонт на машините в бъдеще, само че също така открои като терзание и това дали имаме подобаващи специалисти.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС уточни, че договорката стартира от служебното държавно управление, а не от настоящето.

Договорът планува закупуване на 196 бойни машини на пехотата " Страйкър " и 15 спомагателни машини. също по този начин планува индустриално съдействие, което е ориентирано към основаване на дълготрайни качества в " Терем " и присъединяване на българската промишленост в производството и ремонта на машините.

Според импортирания от Министерски съвет Проект за капиталов разход за задачата ще са нужни 1,376 милиарда щатски $ без Данък добавена стойност. От тях 1,210 милиарда щатски $ за придобиване на машините. Боеприпасите за тях са с планирана стойност 65 000 000 щатски $. Освен това договорът включва управляеми противотанкови ракети " Джавелин " с планирана стойност 101 000 000 щатски $. За вторите два плана занапред се чака през 2024 година Министерство на защитата да получи проектодоговори от Съединени американски щати. Предложената от американска страна скица за възнаграждение планува първичен депозит от 263 360 000 щатски $ и разсрочено заплащане на годишни вноски в интервала 2023-2027 година

Реализацията на контракта се планува придобиване и поддържане на качества за защита на страната независимо, присъединяване в съюзни интервенции по групов защита отвън територията на страната от Сухопътни войски, поддържане на качества за очистване на следствията от бедствия, повреди и произшествия, създаване на промишлен потенциал за поддръжка на добитите бойни и спомагателни машини. В обсега на контракта е планувано и образование на персонален състав, доставка на образователни принадлежности за подготовка, доставка на първичен комплект от консумативи и др.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР