Народните представители приеха окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване.

...
Народните представители приеха окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване.
Коментари Харесай

Възстановено бе правото на ранно пенсиониране на съкратените миньори

Народните представители одобриха дефинитивни промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Те дават опция за ранно пенсиониране на миньори от закрити подземни рудници и такива, чието закриване следва.

Промените ще обиден към 80 съкратени миньори от Бобов дол. Ще бъдат нужни към 16 хиляди лв. месечно, с цел да им бъдат изплатени пенсиите . За да се пенсионират, от тях се изисква да имат общ брой от застрахователен стаж и възраст 90, от които 10 години първа категория, и навършена възраст 45 години и 4 месеца към 31 декември 2017г. От същата дата възрастта ще се усилва от първия ден на всяка последваща година с по 2 месеца до постигане на 50-годишна възраст за мъжете и дамите. Досега миньорите не можеха да се пенсионират поради смяна в Кодекса, призната през Закона за бюджета за 2018 година. За пенсия трябваше да чакат най-малко 10 години. Промените ще влязат в действие със задна дата, от 1 януари 2018 година.

Дебатът

ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ сътвориха казуса на миньорите, а в този момент се явят като спасители с измененията в Кодекса за обществено обезпечаване. Това сподели националният визиите от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков по време на дебатите по измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, с които се дава опция на съкратени миньори да се пенсионират по-рано.

Според Гьоков от ГЕРБ вместо да вземат решение казуса, са се ослушвали, до момента в който миньорите не са заплашили с митинг. Той обърна внимание на ръководещите, че по този начин не се прави. „ Правя това изявление да ви обърна внимание в бъдеще, когато ви се предложи нещо в интерес на хората, да вниквате всъщност и да не го отхвърляте единствено тъй като е от опозицията “, сподели Гьоков, представен от организация " Фокус ", и засяга многочислените законодателни начинания на Българска социалистическа партия за миньорите. " Ще поздравя миньорите, че не се отхвърлиха да търсят правата си ", уточни още депутатът от Българска социалистическа партия.

Българска социалистическа партия още веднъж трансфораха дебата за Кодекса за обществено обезпечаване в политически панаир, сподели националният представител от ПГ на ГЕРБ Светлана Ангелова в имитация към Георги Гьоков от Българска социалистическа партия. Ангелова изясни, че пострадалите миньори са на балкона на Народното събрание и се обърна към народния представител Георги Гьоков, като му сподели, че в неговото изявление е имало спекулации. „ Казахте, че ще подкрепите законопроекта и ще гласувате дружно с ПГ на ГЕРБ, „ Обединени патриоти “ и „ Воля “. Вместо бързо да решим казуса на тези хора, които са към този момент с връчени предупреждения, вие още веднъж превърнахте дебата в политически панаир, за да извлечете дивиденти от този законопроект “, сподели Ангелова.

Тя разясни, че в случай че Георги Гьоков желае да е виновен политик, да предлага действителни решения, а не неверни внушения. В дуплика Георги Гьоков ѝ отговори: „ Колегите ме приканват да бъда милосърден. Ще го направя. Няколко неща доста ги объркахте, само че хората горе слушаха моето изявление от първата до последната дума “, сподели Гьоков и обърна внимание, че ГЕРБ са забъркали този проблем. Той прикани ГЕРБ, в случай че желаят да са спасители в очите на миньорите да им забъркат още един проблем и още веднъж да го решат.

Няма да влезем в конкуренцията сред ръководещите и Българска социалистическа партия. Не, не ни харесва тази конкуренция за това кой е по- по- най. Това сподели ръководителят на обществената комисия и народен представител от Движение за права и свободи Хасан Адемов по време на разискването. „ Миньорите не заслужават такова отношение “, съобщи той. „ Предложените промени са единствено блестяща страна на казуса “, разяснява Адемов. „ Реформата във въгледобива не е приключена. Ако секторът беше реформиран, нямаше да стигнем до обстановката, в която сме сега “, разгласи депутатът от Движение за права и свободи.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР