Народните представители приеха на първо четене Законопроект за защита на

...
Народните представители приеха на първо четене Законопроект за защита на
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите приеха законопроект за защита на лица, подаващи сигнали

Народните представители одобриха на първо четене Законопроект за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания. Единият законопроект е импортиран от Надежда Йорданова и група народни представители, а другият от Министерски съвет, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Двата законопроекта целят да се подсигурява ефикасна отбрана на лицата в обществения и частния бранш, които подават сигнали или оповестяват обществено информация за нарушавания на българското законодателство или актове на Европейски Съюз, станала им известна при или във връзка осъществяване на тяхната работа или осъществяване на служебните им отговорности. Обхватът е необятен, като измежду категориите са: публични поръчки, финансови услуги, артикули и пазари, попречване на изпирането на пари, запазване на околната среда, публично здраве, отбрана на потребителите, сигурност на превоза, отбрана на неприкосновеността на персоналния живот и персоналните данни, сигурност на мрежите и осведомителните системи и други В законопроектите е заложена инструкция (ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година по отношение на отбраната на лицата, които подават сигнали за нарушавания на правото на Съюза, наричана по-нататък „ Директивата ”.

Златан Златанов от Възраждане означи, че двата законопроекта са идентични и уточни, че са ненужни, тъй като в редица закони към този момент са заложени правила, с които да се резервира самоличността на лицето, подало сигнал. " Предложения законопроект е компилация от съществуващи правила ", изясни той. Златанов сподели, че те няма по какъв начин да поддържат законопроекта.

Надежда Йорданова от Демократична България изясни, че смята за значимо да одобряват законодателството и да одобряват европейската инструкция заложена в тях, тъй като тя подсигурява отбраната на жителите. " Призовавам да подкрепите на първо четене и двата законопроекта ", сподели още тя.

Александър Иванов от ГЕРБ сподели, че единственото терзание, което има, е несъразмерното налагане на административна тежест в частния бизнес. Той изясни, че би трябвало да създадат ясно ограничаване на това да не основат специалност клеветник. " Прекомерната отбрана на едната или другата страна не е положително. ", сподели още той.

Смиляна Нитова от Българска социалистическа партия сподели изрично, че парламентарната група на левицата няма да поддържа по този начин препоръчаните законопроекти. Тя изясни, че не е явен механизма, по които тези законопроекти ще бъдат работещ закон.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР