Народните представители приеха на първо четене Законопроект за допълнение на

...
Народните представители приеха на първо четене Законопроект за допълнение на
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите приеха допълнения в Кодекса за застраховането

Народните представители одобриха на първо четене Законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането, импортиран от Министерски съвет. Това стана с гласовете на 120 депутати.

Със законопроекта се цели премахване на установени недостатъци в процеса на обработка на искания от обособени застрахователи и от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи по наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите в границите на системата „ Зелена карта “, с цел да се реализира навреме осъществяване на отговорностите на националното бюро и на застрахователите, според условията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата. Създава се правна опция за предприемане на надзорни дейности от страна на Комисията за финансов контрол, при положение на несъблюдение на отговорностите на участниците на национално равнище. Отстраняването на откритите проблеми при действието на системата „ Зелена карта “ в България е една от ограниченията, включени в Плана за деяние за осъществяване на последващите задължения на Република България след присъединението към Валутния механизъм II.

Със законопроекта се предлага основаване на материалноправно обвързване за осъществяване на г аранционни заплащания от страна на НББАЗ , съчетано с категорично обвързване за предявяване на регресните искания към застрахователя и категорично обвързване за угаждане на тези искания за сметка на банковата гаранция, учредена и поддържана от застрахователя в интерес на националното бюро. Посочените материалноправни отговорности са регламентирани като гаранционен механизъм за автоматизирано угаждане на вземанията, които пораждат в процеса на споразумяване на искания в системата „ Зелена карта “, като не попречват националното бюро или членуващите в него застрахователи да осъществят регресните си права по правосъден или извънсъдебен ред против лицата, които са се обогатили безпричинно вследствие на осъществените гаранционни заплащания. Предложеният автоматизиран механизъм на разплащания се основава на правилото „ първо плащаш, след това оспорваш “ и е обвързван с категорично обвързване за застрахователя - член на бюрото, да възвръща регресната рекламация на бюрото без значение от всяко оборване по правосъден или извънсъдебен ред на съответното взимане.

Вносителите показват, че с приемането на предлаганите промени в Кодекса за застраховането се цели усилване на регулаторната рамка във връзка с осъществяването на отговорностите на НББАЗ и на застрахователите по отношение на действието на системата „ Зелена карта “ в България. Ще се реализира гарантиране на тъкмо и навреме осъществяване на отговорностите на застрахователите и НББАЗ в границите на системата „ Зелена карта “ според условията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата. Също по този начин, ще се сътвори правна опция за предприемане на надзорни дейности от страна на КФН при положение на несъблюдение на отговорностите на застрахователите и на НББАЗ в границите на системата „ Зелена карта “.

Приемането на измененията в Кодекса за застраховането е в сходство с желанията на България за присъединение към еврозоната и признатото в тази връзка Решение № 656 на Министерския съвет от 2020 година за одобрение на Плана за деяние с ограничения за адресиране на последващите задължения на Република България след присъединението към ERM II. Във връзка с използването на новата уредба предстоящите резултати се състоят в това, че нормативното споразумяване на посочените материалноправни отговорности ще разреши на страната да извърши съответните ограничения от Плана за деяние с ограничения за адресиране на последващите задължения на Република България след присъединението към ERM II, като подсигурява отсега нататък безпроблемно действие на процеса на споразумяване на искания в системата „ Зелена карта “.

В националното законодателство ще се регламентират категорично условията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата, които и понастоящем обвързват НББАЗ. Наред с това по силата на експлицитното регламентиране на тези условия в Кодекса за застраховането същите ще подлежат на контрол от способените органи и по този начин ще се основат спомагателни гаранции за тяхното осъществяване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР