Народните представители от ВМРО поставиха в парламента позиция по време

...
Народните представители от ВМРО поставиха в парламента позиция по време
Коментари Харесай

Депутати от ВМРО се обявиха срещу СЕТА

Народните представители от Вътрешна македонска революционна организация сложиха в Народното събрание позиция по време на дебатите по отношение на ратификацията на Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите страни членки, въпреки това, подписано на 30 октомври 2016 година в Брюксел, известно като СЕТА.
Думата от трибуната на Народното събрание взе депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Красимир Богданов, който разкри какви са опасенията на Патриотите от ратификацията на съглашението.
Ето и самата позиция, която публикуваме без редакторска интервенция:
ПОЗИЦИЯ
на Вътрешна македонска революционна организация по отношение на Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Канада (СЕТА)
Уважаема госпожо ръководител,
Уважаеми госпожи и господа народни представители,
Заради издигането като главен принцип – либерализация в услуга на транснационалните компании, влизането в действие на комерсиалното съглашение с Канада ще сложи под сериозна опасност публичните услуги в Европейския съюз, в това число и тези в България. Считаме, че ограничаването на националните държавни управления да обезпечават дейно правото на достъп до съществени публични богатства като вода, здраве, сила и други за сметка на корпоративни облаги на частни компании, ще докара до намаляване на институционална среда в България и Европейски Съюз, както и до многочислени отрицателни обществени последствия в дълготраен интервал.
Освен това, повече от 40 000 компании от САЩ са регистрирани на територията на Канада. Тези компании по индиректен път ще получат достъп до европейските пазари, което ще докара до либерализиране на пазара в области като опазване на здравето, културни, пощенски услуги и води. Изразяваме угриженост, че част от естествените запаси, ще се трансфорат в съществени фактори за добиване на облага, а ролята на обществената страна ще намалее. Либерализацията в тези браншове крие заплаха огромна група хора да отпаднат от листата на тези, които имат еднакъв достъп до услугите. По същия метод са застрашени от ограничение свободата на комуналните услуги за произвеждане и разпространяване на сила.
Според текстовете на съглашението всички услуги са предмет на либерализация, в случай че не се прави категорично изключение. Притеснителен миг е и фактът, че огромна част от лобистките претенции на бизнеса намират място в комерсиалните договаряния и са включени като текст в самото съглашение. Ако те са сполучливи, от ден на ден публични браншове ще бъдат изложени на частна конкуренция, транснационалните търгове на предприятия държавна благосъстоятелност ще бъдат наложителни, а приватизационните покупко-продажби ще бъдат обновени при несправедливи за обществото и страната условия.
Ние имаме запаси и във връзка обособени параметри на съглашението с Канада по отношение на обществените услуги. По-конкретно, става въпрос за:
- Големите разлики в стандартите и регулаторите за някои браншове сред страните от Европейски Съюз и двете страни - партньорки по споразуменията (особено САЩ), което би довело до опасности по повод сигурността на храните и някои други артикули. Откриват се благоприятни условия за усилване на вноса на ГМО артикули. И все още, канадски компании насочат към европейските страни запитвания, по отношение на смяна на законите, забраняващи вноса на избрани типове такива първични материали и продукти;
- Също по този начин, публичните поръчки в България и целия Европейски Съюз са застрашени да станат налични за всички северноамерикански компании, което е обезпокоително за бъдещото развиване на бизнеса в страната ни;
- Във връзка с горното, СЕТА ще докара до отвод от народен суверенитет – страните могат за бъдат съдени и по въпроси, противоречащи на националното законодателство. По този метод, посредством наднационален съд, непознати вложители ще имат право да съдят европейските страни, даже когато корпорациите преценяват, че нови закони или промени в актуалните понижават облагите им, без значение дали въпросните промени целят отбрана на живота, здравето и благосъстоянието на гражданите;
- Недостатъчно в детайли и ясно са написани условия за съблюдаване на трудовите стандарти и права;
- Няма задоволителни гаранции за отбрана на правата на потребителите при даване на услуги от публичен интерес и правата на служащите, заети в тези сектори;
- Липсата на ясно написана регулаторна рамка по отношение на използването на „ Тълкувателната декларация “ би попречило за нейното дейно влияние за предварителна защита върху обществените услуги, както е заявено в самия документ.
Глобализацията на международната стопанска система, либерализацията в такива браншове, които до в този момент са били държавен приоритет, съсредоточаването на от ден на ден пари в ръцете на все по-малко хора ще се отрази отрицателно на развиването на европейските страни. Неслучайно Германия и Франция дълго време не ратифицират този документ, осъзнавайки заканите от СЕТА. Какво да кажем за неукрепналата стопанска система на България?
В България 75% от компаниите са дребни и междинни. За тях в СЕТА няма нищо. СЕТА пази огромния транснационален капитал, а не българските производители.
Застрашаването на сигурността на храните, ограничението на националния суверенитет, многото неразбираеми причини и бъдещи правни последствия за страната ни, ни задължават ние от Вътрешна македонска революционна организация, като същински български патриоти, да гласуваме срещу.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР