Народните представители от ПГ на ГЕРБ Таня Петрова и д-р

...
Народните представители от ПГ на ГЕРБ Таня Петрова и д-р
Коментари Харесай

Варненски депутати проведоха срещи на експертно ниво в областта

 Народните представители от ПГ на ГЕРБ Таня Петрова и доктор Емилия Милкова организираха срещи с учебни и читалищни управления, с специалисти в региона на образованието и културата в общините Провадия, Девня и Суворово.  

Разговорите, минали с огромен интерес и интензивност, бяха свързани с измененията в Закона за предучилищното и учебното обучение, дигитализацията  в образованието,  налага ли се да се прави по места  дистанционен център за образование в изискванията на Коронавирус -19, по какъв начин учители и възпитаници се оправят с провокациите, какви са новите благоприятни условия пред читалищата като главен обществен център в дребните обитаеми места, имат ли ново бъдеще учебните библиотеки. Народният представител Таня Петрова, която е член на Комисията по образованието и науката в Народно събрание, напомни, че в никакъв случай толкоз доста пари за обучение, освен за заплати, а и за цялата просветителна система, не са отделяни както през последните 3 години и половина.

Оттук нататък е значимо по какъв начин се ръководят  тези средства от първостепенните разпоредители в лицето на локалната власт и от управленията на образователните заведения. С техните представители и в трите общини бяха разисквани опциите на Национален парк " Иновации в деяние " и Национален парк " Изграждане на учебна STEM среда ", както и плановете, с които аплайват, какъв брой са съумели и от каква експертна поддръжка се нуждаят. Директори на учебни заведения в района сложиха въпроса за незадоволителния брой устройства за цифрово образование, както и упованията си да получат преносими компютри и таблети след оповестената поредна социална поръчка на МОН. Повечето показаха вяра, че макар рецесията с Коронавирус,  ще има образование в присъствена форма най-малко в първия образователен период. Дистанционното образование е изключително недопустимо за професионалните учебни заведения, както е посочено и в закона, разясниха шефове.

Проблем в дребните обитаеми места е освен дефицитът на устройства, само че и слабата или изчезнала  интернет връзка тук-там.  Въпросът с отсъствията и някои наказания, които  дават  по-скоро противоположен резултат, изключително в учебни заведения с доминиращ ромски етнос, също беше обсъден, само че се направиха и  предложения за нужни промени.

Кметът на Девня Свилен Шитов  постави тематиката за качеството на образованието, което би трябвало да дава отговор на по-високото възнаграждение, за метода по който се ръководят образователните заведения, за това, че би трябвало да се дава път на по-млади и изобретателни ръководители и да има мандатност.  Оказа се, че макар неговите  настоявания за належащи кадрови промени в единственото останало учебно заведение в града,  те не се подхващат  от  Регионалното ръководство на образованието.   Системата за атестиране на педагогическия труд от страна на Националния инспекторат към МОН е основана, само че COVID-кризата отсрочи използването й за идната година, посочи депутатът Таня Петрова.

Съвсем скоро ще бъдат оповестени в уеб страницата на Министерството на културата резултатите от втората конкурсна сесия за подкрепяне и възобновяване на фондовете на читалищните библиотеки по програмата " Българските библиотеки –съвременни центрове за четене и осведоменост -2020 ", заяви на читалищните деятели националният представител доктор Емилия Милкова, която е член на Комисията по просвета и медии. Интересът е все по-голям, кандидатстващите планове са в по-голям размер, а и с доста по-високо качество, уточни депутатът.

Библиотеките постоянно са били съществени медиатори за разпространяване на информация. И в този момент, изключително в изискванията на уединяване вследствие на бедствия като международната пандемия, наложена от Коронавирус 19, библиотеките следва да насочат напъните си за работа в дигитален формат и развият цифрови услуги, да дават опция за отдалеченото обслужване на жителите, това е новата посока, по която трябвя да се развиват библиотеките, показа националният представител.

Д-р Милкова, която е ръководител на Българската библиотечно – осведомителна асоциация/ ББИА/ уточни, че Асоциацията е взела участие интензивно при разработване на разпоредба за библиотечно-информационното обезпечаване в учебните заведения. Новата Наредба N24 на МОН  регулира и разписва дейностите на учебните библиотеки, както и регламентира техния статут. След 90-те години заради липса на финансиране доста от тях бяха закрити, само че в този момент се възвръщат в интерес на ученика и четенето. С добър мениджмънт на образователните заведения може да се обезпечи финансиране както за заплати на приключили експерти по библиотечно дело, по този начин и за обогатяване на фонда на учебните библиотеки.

Народните представители от ГЕРБ подчертаваха върху нуждата от по-голяма интензивност на професионалните организации при общественото разискване на въпросите на образованието и културата, когато се вземат решение законопроекти и нормативни актове както в съответните парламентарни комисии, по този начин и в министерствата. На срещите, които се организираха при цялостно съблюдаване на хигиенно-епидемичните ограничения в изключително състояние, участваха ръководителите на общинските препоръки в Провадия и Девня, кметове и отраслови зам.-кметове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР