Народните представители от ПГ на БСП за България“ проф. Анелия

...
Народните представители от ПГ на БСП за България“ проф. Анелия
Коментари Харесай

Академичните среди във Варна обсъдиха „Визия за България“ с депутати от левицата

Народните представители от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Анелия Клисарова, проф. Румен Гечев и доцент Георги Йорданов се срещнаха с университетските среди във Варна, с цел да обсъдят „ Визия за България “, като показаха главните оферти във Визията и подробно- частта за висшето обучение, оповестиха от пресслужбата на партията.

На срещата участваха представители от управлението и на петте университета в морската столица. Те обявиха, че са осведомени с плана на Българска социалистическа партия и направиха доста оферти за промени и метаморфоза на висшето обучение. Те установяват няколко казуса, които години наред не се вземат решение.

„ Принципът- парите да следват студентите не е работи. Това изкривява качеството на образованието, тъй като кара университетите да одобряват хора без норматив от познания “, акцентираха те. Учените одобриха, че би трябвало да има долна граница на брой студенти за всяко образователно заведение, само че не и да бъдат подтиквани университетите да одобряват оптимален брой учащи. За тях назначението на ректор е неуместно. По думите им, даже във време на фашизъм, това не се е случвало. Те се оповестиха и против роенето на университетите, като обясниха, че сега е прекомерно огромен броят им в страната.

От частния университет бяха безапелационни, че би трябвало да има равнопоставеност на всички студенти у нас. „ Не бива да има разделяне сред учащите в частните и държавните висши образователни заведения “, споделиха те.

По думите на ръководителите на образователните заведения се следи задълбочаване на централизацията във висшето обучение. „ Когато министерството желае от нас рекомендация или мнение по някой проблем, времето за това е малко – ден, два, или три. Това е отблъскване на номера. „ Искаме да вървим към цифрово потомство и да ги учим на това, а в същото време от нас се чака да се прави работа от ден на ден на книжен притежател. Бюрократичността води до ниски резултати “, прибавиха те.

По думите им Националната организация по акредитация на университетите би трябвало да се реорганизира, тъй като унижава и образователните заведения, и самите университетски среди.
„ По отношение на акредитационната система, предлагаме цифровизация и онлайн система за подаване на документи за акредитация. Тези кашони и папки с хартии ще отпаднат.

По програмата ЕРАЗЪМ направиха, за няколко години, цялостно катурване на системата. Тя е отворена, онлайн и добре следена. Подаването на документи става единствено и само онлайн. Тя работи и в България към този момент близо 4 години. Щом тя работи, и то на европейско равнище, може и у нас да работи акредитационната система на този принцип “- разясниха ръководителите на университетите. Те бяха безапелационни, че сега оценките за университетите са извънредно субективни и дадоха работещо мнение- по какъв начин да се промени това.

„ Трябва да се откри метод да се задържат студентите след довеждане докрай у нас, да бъдат възнаградени. Например- да се подписа контракт със студента по медицина, да се финансира неговото обучение и прехрана, само че след това да остане несъмнено време в България, с цел да работи. След това може да иде на всички места. Не може най-бедната страна в Европейски Съюз да заплаща образованието на студентите и след това те да отпътуват. Румъния към този момент е решила този въпрос. В Съединени американски щати също. Това е международна процедура и на огромни компании, които подписват контракт със студентите и след това те работят за тях. “ Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ проф.Румен Гечев.

„ Ние желаеме, като заплаща страната, в това образование да има възвръщаемост. Тази концепция е потвърдила своите прерогативи в доста страни. Днес твърдим, че няма лекари и медицински сестри. Трябва да се откри механизъм да бъдат възнаградени, с цел да останат “, сподели още той. Според професора сега няма нито един наш университет в класацията на първите 1000 и даже първите 500.

„ Трябва държавна политика в тази тенденция “, предложи той. По думите му, страната би трябвало да види къде е казусът и да насочи средства в тази тенденция. Гечев уточни, че Китай за 10 години е вкарал редица свои университети в класацията на първите 100. „ Няма и добра противоположна връзка със студентите. Не може да се подценява тяхното мнение. То е извънредно значимо “, заключи той.
„ Ако допуснем университетите да бъдат изцяло ръководени, те престават да бъдат университети “, заключиха представителите на университетските среди в морската ни столица.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР