Народните представители от ПГ „БСП за България“ Георги Търновалийски, Васил

...
Народните представители от ПГ „БСП за България“ Георги Търновалийски, Васил
Коментари Харесай

Морският бранш във Варна: Нужна е морска стратегия на страната

Народните представители от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Търновалийски, Васил Антонов, Иван Генов, Кольо Милев, Николай Тишев, Славчо Велков и Борислав Гуцанов, ръководител на градския съвет на Българска социалистическа партия – Варна, се срещнаха с Морската камара и Морския клъстер в Клуба на моряка във Варна.

Това оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

На срещата специалистите бяха осведомени с „ Визия за България “. От Морската камара и Морският клъстер показаха своите оферти пред депутатите от левицата. Като главен проблем беше изтъкната неналичието на морска тактика в страната.

„ От години настояваме за морска тактика. Няма европейска страна, граничеща с море, която няма такава. Ние сме единствените в Европа, които нямаме тактика. Страна, която няма морска тактика, не е морска страна “, съобщи капитан Богдан Богданов, ръководител на Българската морска камара.

Като втори проблем беше посочена неналичието на гаранционен фонд за корабостроенето в България, който да е поръчител пред банките, които подкрепят градежа на морските съдове. Решаването на този въпрос е посочено във „ Визия за България “.

Експертите в региона се оповестиха против властовата концентрация и молиха за изместване на морската администрация във Варна, тъй като там има извънредно доста и готови специалисти. Те прибавиха още, че доста малко кораби плават под български байрак.

Проблем има и с изоставените кораби. Беше изтъкнато, че липсват избавителни кораби, а има единствено катери, които не могат да плават във неспокойствие над два морски бала, с цел да се търсят при избавителна интервенция потърпевши в морето. Като причина да се стигне до натрупването на толкоз съществени проблеми бяха изтъкнати несъвършенствата в родното законодателство.

Специалистите показаха терзание, че междинното и висше обучение към този момент не приготвя специалисти - експерти в региона корабостроенето. В момента се търсят фрагменти от Турция и Украйна.

"Във Варненска област няма нито една паралелка в учебните заведения за заварчици, фрезисти, стругари. Това е неуместно, тъй като скоро заводите ще спрат да работят, в случай че няма фрагменти “, безапелационни са те.

Борислав Гуцанов и народнит представители от левицата одобриха предложенията им и се ангажираха те да залегнат във „ Визия за България “.

Депутатите от левицата Георги Търновалийски и Васил Антонов обясниха, че Визията е отворен документ за включване на оферти, които да трансформират страната ни към по-добро. Констатираха, че неналичието на мощна промишленост води до обезлюдяване на цели райони в страната. От Морската камара и морския клъстър благодариха на домакина за положителната връзка и желаеха регулярни срещи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР