Народните представители от НФСБ, водени от лидера Валери Симеонов се

...
Народните представители от НФСБ, водени от лидера Валери Симеонов се
Коментари Харесай

Симеонов е в Западните покрайнини, изпълнява ангажимент към българските общности

Народните представители от НФСБ, водени от водача Валери Симеонов се срещнаха с български общности в Западните околности по отношение на стихотворец ангажимент за подкрепяне на нашите сънародници там и отбрана на ползите на българските общности , оповестяват от партията.

Посещението е по покана на българското генерално консулство в Ниш и със съдействието на Културно-информационния център в Цариброд. В Зайчар българската делегация взе участие в отбелязването на първата годишнина от основаването на Сръбско-българския културен център - Сдружение " Светлина ", и се срещна с наши сънародници от този регион.

" За първи път парламентарна делегация в подобен мащаб е на такава сериозна обиколка в Западните околности ", изяснява Симеонов.

" Ние към момента сме в дълг към българите от Западните околности, защото близо век нашата страна не обръща полагащото се внимание на общностите ни в Сърбия. Следим процесите на демократизация в Сърбия, защото с тях стават вероятни тези сдружения, въз основата на които българите могат да заявят, че са малцинство и имат правото на отбрана на своите ползи ", добавя той.
 Мариана Николова дефинира кой ще дава отговор за българите в чужбина
Мариана Николова дефинира кой ще дава отговор за българите в чужбина

Вицепремиерът има 3 месеца за това

" Вече имаме два Културно-информационни центъра в Цариброд и Босилеград, които са публично приети и поддържани от България. Имаме съдружие в Зайчар и във Враня. Радостното е, че този развой продължава и има начинания за основаване на такива центрове. В наше лице имате другари и цялостна поддръжка от законодателната и изпълнителна власт в България , доколкото можем да окажем подпомагане по проблемите, които поставяте ", разяснява Симеонов в Зайчар.

Според него, проблемите в Западните околности към момента са тежки , тъй като не са решавани с десетилетия и тъй като сръбската страна не е изключително благосклонна към българското малцинство, и към момента е прекомерно надалеч от общоприетите схващания за демократична страна като се меси в процесите при българските малцинствени общности, пробва се да въздейства, разделя хората .

Той добавя, че Западните околности са регион, съзнателно безстопанствен от сръбската страна и измъчен от тежки демографски проблеми. " Тук са живели над 100 000 българи, в този момент към този момент са 15 000 ", а главната причина е огромната безработица.

По думите му, българската страна към момента е пасивна във връзка с поощряване на локалния бизнес и работата по взаимни трансгранични планове . НФСБ са поели ангажимент да се намесят в този развой.

" Има насъбрани проблеми и с приемането на българско поданство заради бездействието на Агенцията за българите в чужбина след този удар , който беше нанесен с към момента недоказани обвинявания от Прокуратурата. Повече от година хора, чиито майки, татковци и дядовци са българи, не могат да получат уверение за генезис ", разяснява Валери Симеонов.
 Арести в Сърбия за приемане на български паспорти
Арести в Сърбия за приемане на български паспорти

Акция против проведена група
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР