Народните представители от НФСБ и ВМРО в групата на Обединени

...
Народните представители от НФСБ и ВМРО в групата на Обединени
Коментари Харесай

Обединените патриоти настояват за по-тежки наказания за нападение над медии

Народните представители от НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация в групата на „ Обединени патриоти “ внесоха в деловодството на Народното събрание оферти за промени в Наказателния кодекс, с които се усилва минималният размер на наказването „ отнемане от независимост “ в случаите на дипломиран състав на лека, междинна и тежка телесна щета, когато същата е породена на медицински експерт при или във връзка на осъществяване на службата или функционалността.

„ Случаите на експанзия против медицинските експерти зачестяват и за жалост се трансформират в нещо всекидневно. Считаме, че това е неприемливо и ние като общество би трябвало да се противопоставим изрично на сходна експанзия “, подчерта претекстовете на вносителите зам.-председателят на Народното събрание и водач на НФСБ Валери Симеонов, и показа пред медиите поредност от образци:

На 22 март пациент наби персоналната си лекарка в 18 ДКЦ в София. До насилието се стигнало, откакто тя се пробвала да изясни на мъжа, че няма право да му даде направление за бъбречна трансплантация, тъй като няма такива пълномощия.

Преди няколко месеца доктор от УМБАЛ „ Св. Пантелеймон “ е бил атакуван и заплашван от сина на пациентка. Младежът се нахвърлил върху доктора, почнал да го ругае и да му крещи: „ Ще видиш какво ще ти се случи, ще ти откъсна главата, жив отсам няма да излезеш “.

През август пациентка е била призната в белодробна болница във Велико Търново, само че своеволно напуснала, с цел да отиде на женитба, след което се върнала във влошено здравословно положение. Близките се възмутили, че лекуването продължава, те очаквали пациентката им да бъде излекувана незабавно. Стигнало се до разпра с двама лекари и четири медицински сестри.

На 13 ноември 50-годишният фелдшер Красимир Куманов бе атакуван в село Каменар от сина на пациентка.

На 29 ноември станахме очевидци на непровокирана с нищо експанзия против медицински експерти. Пациент нападна брутално лекарите и сестрите от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „ Св. Анна “ в София. Пострадалите медици – с изключение на физически контузии, получиха и сериозен душевен потрес, показаха вносителите.

Пореден опит над нахлуване над лекари бе регистриран на 3 декември. Мъж във очевидно нетрезво положение е заплашвал медици от ДКЦ 1 в Бургас с газов револвер.

Промените плануват увеличение на минималния размер на наказването „ отнемане от независимост “ за тежка телесна щета на седем години, вместо досегашните пет. За междинна телесна щета – на пет години, вместо досегашните три. За лека телесна щета – на две години, вместо досегашната една. При леката телесна щета без разстройство на здравето се завишава оптималният размер на наказването от три на пет години отнемане от независимост, уточни Христиан Митев, депутат от НФСБ и зам.-председател на Правната комисия в Парламента.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР