Народните представители от Комисията по външна политика се срещнаха с

...
Народните представители от Комисията по външна политика се срещнаха с
Коментари Харесай

Депутатите от Комисията по външна политика се срещнаха с Джеймс Клевърли

Народните представители от Комисията по външна политика се срещнаха с министъра за Европа и Северна Америка на Обединеното кралство Джеймс Клевърли. Британският министър е на посещаване в България на 10 и 11 март 2022 година

Председателят на Комисията по външна политика Венцислава Любенова означи, че България и Англия имат обичайно положителни двустранни връзки, които се надява да продължат да се развиват. Макар и към този момент да не сме сътрудници в Европейския съюз, нашите две страни остават и ще продължат да бъдат съдружници в Северноатлантическия алианс, акцентира Венцислава Любенова. Ще продължим да споделяме общи полезности, които през днешния ден все по-силно сме призвани да не забравяме и да отстояваме, тъй като ставаме очевидци на ужасяващата тяхна опция, добави тя.

Председателят на Комисията по външна политика осведоми госта за признатата на 24 февруари 2022 година декларация на Народното събрание. С нея българският парламент изрично осъжда грубото нарушаване на интернационалното право от страна на Руската федерация и похищението против териториалната целокупност на Украйна посредством военна намеса. Тя акцентира, че за България е извънредно значимо спорът да бъде преустановен.

България и Обединеното кралство са страни, които са географски противоположно ситуирани на картата на Европа, означи Венцислава Любенова. Тя уточни, че страната ни е в съседство със протичащото се в Украйна и това неизбежно й се отразява. Председателят на Комисията по външна политика изрази вяра, че в този сложен миг Молдова и Грузия също ще получат нужното внимание и ще им бъде оказана помощ.

Министър Джеймс Клевърли означи, че това е първата му аудиенция на двустранно равнище след поемането на този пост. Той изрази поддръжката на Обединеното кралство за България като член на НАТО и уточни, че обстановката в Украйна припомня на страните от Алианса за тяхната отговорност като другари и съдружници.

Трябва да покажем, че в Европа са окончателно отминали дните, в които беше признато със мощ да се прекрояват национални граници, съобщи Джеймс Клевърли. Макар към този момент да не сме част от Европейския съюз за Англия е значимо европейските ни сътрудници да са в сигурност и да се развиват , уточни той.

Заместник-председателят на Комисията по външна политика Атанас Михнев попита госта какви са упованията му от договарянията по отношение на войната в Украйна. Където и да се случи, войната е злополучие, България е на страната на мира и се надява войната да свърши скоро , уточни той.

Англия играе значима роля за сигурността на Европа , акцентира Станислав Анастасов. Той означи, че преди да е боен, НАТО е съюз на полезности, който няма опция. Станислав Анастасов сподели, че до момента България се е стремила да развива потенциал във всички родове войски, само че участието й в Алианса разрешава тя да построи един избран тип сили, в които да има огромен капацитет.

С мнения и въпроси към английския министър се включиха още заместник-председателят на Комисията по външна политика Ангел Георгиев и народните представители Александра Корчева, Гюнай Хюсмен и Стоян Михалев.

В рамките на визитата си в София Джеймс Клевърли има срещи и с външния министър Теодора Генчовска, вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и с министъра на защитата Драгомир Заков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР