Народните представители от ДПС Севим Али, Фатме Рамадан и Ешереф

...
Народните представители от ДПС Севим Али, Фатме Рамадан и Ешереф
Коментари Харесай

ДПС иска спешен ремонт на кръстовището на смъртта в Сунгурларе

Народните представители от Движение за права и свободи Севим Али, Фатме Рамадан и Ешереф Ешереф зададоха въпрос към вицепремиера и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов в границите на петъчния парламентарен надзор.

Той беше отдаден на гарантирането на сигурността на всички движещи се по двата третокласни пътя – път ІІІ-7306 (Лозарево – Сунгурларе – Чубра) и път ІІІ-7705 (Бероново – Горово – Мъдрино) в община Сунгуларе.
Въпросът разви госпожа Фатме Рамадан.

„ За голямо страдание на 9 март тази година 26-годишна жена умря, а други трима бяха ранени в следващия пътен случай на излизане от град Сунгурларе в посока село Черница на кръстовището, където се пресичат двата третокласни пътя. Тези пътища са благосъстоятелност на страната, т.е. за тях се грижи АПИ “, акцентира госпожа Рамадан.

Тя разясни, че през 2019 година на пътя е осъществен главен ремонт, като са сложени нужните сигнализации и ограничаване на скоростта на придвижване 50 км в час. Във връзка със зачестилите пътно-транспортни катастрофи с съдбовен край за огромно страдание, жителите на община Сунгурларе упорстват да се проектира и построи кръгово придвижване на кръстовището, на което се пресичат двата третокласни пътя.

В тази връзка въпросът ни към вицепремиера Караджов е: какви ограничения ще предприеме ръководеното от Вас министерство на районното развиване и благоустройството за гарантиране на сигурността на всички движещи се по двата третокласни пътя? А точно път ІІІ-7306 (Лозарево – Сунгурларе – Чубра) и път ІІІ-7705 (Бероново – Горово – Мъдрино) и подхванати ли са ограничения по отношение на планиране и създаване на кръгово кръстовище и в какви периоди? “.

Състоянието на двата третокласни пътя в сектора на пътното кръстовище е положително. Настилките са в положително експлоатационно положение, без дупки и деформации, застрашаващи сигурността на придвижване. Хоризонталната маркировка също е в положително положение, дава отговор на условията на Наредба № 2 от 17 януари 2001 година за сигнализацията на пътищата с пътна маркировка, а наличната отвесна сигнализация дава отговор на Наредба № 18 от 23 юли 2001 година за сигнализация на пътищата с пътни знаци. По трасето няма избуяла дървесина, храстовидна и тревиста растителност, ограничаваща видимостта в сектора, съобщи вицепремиерът Караджов.

Той разясни, че аргументите за настъпилото ПТП са в резултат на неспазване на Закона за придвижване по пътищата и въведената непрекъсната организация на придвижване в сектора на пътното кръстовище, която се показва в неспазване на пътен знак „ Спри! Пропусни движещите се по пътя с преимущество “ от страна на лидера на едно от МПС-та, участник във въпросното произшествие.

Във връзка с постъпила информация за повишен брой пътнотранспортни катастрофи, по искане на Георги Кенов, кмет на Община Сунгурларе и в осъществяване на Заповед от 5 ноември 2021 година на шефа на Областното пътно ръководство – Бургас е образувана и комисия с представители на пътното ръководство, бранш „ Пътна полиция “, Районно ръководство – Сунгурларе и Община Сунгурларе, съобщи Караджов. Задачата на комисията е била да направи разбор на нуждата от предприемане на спомагателни ограничения за обезпечаване сигурността на придвижване на пътя.

Вицепремиерът срещна депутатите с констатациите й:

1. Границите на урбанизираната територия на град Сунгурларе на път III-705 е от съответните километри до съответните километри, а на път III-7306 от/до съответния километър.

2. Път III-705 от км 11 до км 12+527 се припокрива с път III-7306 от км 7+525 до км 8+678, като пътното кръстовище попада в чертите на урбанизираната територия на град Сунгурларе и това е доста значимо от законова позиция.

3. Четириколонното кръстовище от 1-ви вид, без ленти за ляво завиване от основното направление, с капковидни и триъгълни острови на второстепенното направление. Главното направление е път III-7306 и общинската улица „ Гроздьо Георгиев “. Капковидните и триъгълните острови са изпълнени с маркировка;

4.Кръстовището не е осветено.

5. Основна причина за настъпилите пътно-транспортно катастрофи е просто неспазването на преимущество от водачите на пътни транспортни средства.
Анализирайки, направените констатации при огледа и извършената експертна полемика, комисията е решила, че е належащо да бъдат подхванати спомагателни ограничения, които да лимитират предпоставките за настъпване на пътно-транспортни катастрофи и подобряващи сигурността на придвижването, разясни вицепремиерът Караджов.

И уточни, че в кратковременен проект те плануват незабавно да се разпореди на архитект „ Транспортно строителство и транспортни уреди “ да сформира предложение за монтаж на спомагателна отвесна сигнализация и хоризонтална маркировка, в дълготраен – кръстовището да се реконструира и освети.

От името на депутатите от Движение за права и свободи имитация направи националният представител от Движението Севим Али, който благодари за отговора. Той уточни, че жителите на община Сунгурларе упорстват час по-скоро да се вземат съответни ограничения – първо, да се проектира това кръгово кръстовище и по-късно да бъде построено.

Последният тежък пътен случай е от 9 март и за жалост тогава 26-годишна млада жена, майка на три деца, умира на това място.
Той разясни, че кръстовището попада в действителност в урбанизирана територия на община Сунгурларе. От локалната власт са подхванали към този момент ограничения да има план, по който сега текат съгласувателни процедури надлежно с бургаските АПИ, ОД на Министерство на вътрешните работи и Регионална инспекция за опазване на околната среда. След това следва на този план да бъде издадено позволение за градеж от Министерството на районното развиване, добави депутатът.

Севим Али уточни, че казусът в град Сунгурларе е еднакъв с този на входа на град Айтос. Там също е належащо да се проектират две кръгови кръстовища и по-късно да се проектира и построи северен обход на града, което ще реши съществено казуса.
Депутатът разясни, че община Сунгурларе създава своя план и че сега текат, съгласувателни процедури. Предстои той да бъде показан на Министерство на регионалното развитие и по-късно утвърден. Депутатът изрече вяра, че всички се надяват час по-скоро да бъде построено кръговото придвижване за сигурността на хората, които се движат и по двете пътни прави.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР