Народни представители от всички парламентарни групи се включиха в акцията

...
Народни представители от всички парламентарни групи се включиха в акцията
Коментари Харесай

Депутати от всички парламентарни групи се включиха в акцията по кръводаряване

Народни представители от всички парламентарни групи се включиха в акцията по кръводаряване, проведена в Народното събрание по самодейност на Комисията по взаимоотношението с неправителствени организации и жалбите на жителите, взаимно с Комисията по опазването на здравето, Националния център по трансфузионна хематология и Българският червен кръст.

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов също поддържа самодейността и участва на формалното й показване.

Щастлива съм, че през днешния ден за следващ път показахме политическо единодушие във връзка с поддръжката на значими дела, каквато е и кръводаряването, означи пред присъстващите ръководителят на парламентарната Комисия по опазването на здравето и ръководител на Парламентарната група на Политическа партия ГЕРБ доктор Даниела Дариткова. Провеждането на акцията в Народното събрание ни дава опция също по този начин да забележим и чуем всички тези, които всекидневно поставят старания да обезпечават системата на трансфузионната хематология с задоволително кръводарители и налични кръв и кръвни артикули, уточни тя. Д-р Даниела Дариткова акцентира, че макар развиването на медицината, няма фиктивен сурогат на кръвта и единственият метод да се помогне за спасяването на човешки живот, е даряването й. Благодаря на всички народни представители, които се включиха в тази акция, добави тя.



Председателят на Комисията по взаимоотношението с неправителствени организации и жалбите на жителите Георги Гьоков изрази признателност към Комисията по опазването на здравето и нейния ръководител за поддръжката на самодейността, която цели да се насърчи доброволното кръводаряване. В България равнището на кръводарителите е по-ниско от междинното за Европа и е належащо този персонален акт да бъде разпространяван. Георги Гьоков увери, че народните представители от Комисията по взаимоотношението с неправителствени организации и жалбите на жителите биха подкрепили бъдещи законодателни начинания, както и увеличение на финансирането на кръводарителските центрове. Той изрази вяра акцията в Народното събрание да бъде последвана от други сходни начинания в страната.

През 2018 година броят на дарилите кръв жители се е нараснал с 3,7 на 100 по отношение на 2017 година, означи при представянето на самодейността шефът на Националния център по трансфузионна хематология доктор Николай Николов. Той акцентира, че се поставят старания за повишение на качеството на кръвта и кръвните артикули, които се подават на здравните заведения. В кръвните центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора към този момент има налична нова инсталация, само че е нужно да бъде увеличено финансирането им, което ще разреши да се изследва поотделно всяка единица дарена кръв, акцентира доктор Николай Николов.

Председателят на Българския червен кръст учен Христо Григоров съобщи, че всички би трябвало да работят за това България да не бъде на последно място по брой кръводарители в Европа. Той благодари за организирането на акцията в Народното събрание и за огромната интензивност на народните представители. Всеки би трябвало да има съзнанието, че в миналото може да има потребност от кръвопреливане и че помагайки на хората, оказва помощ и на себе си, добави учен Христо Григоров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР