Народната певица Калинка Згурова е родена на 25 септември 1945

...
Народната певица Калинка Згурова е родена на 25 септември 1945
Коментари Харесай

Именитата народна певица Калинка Згурова призна: На 12 ме оперираха тумор в мозъка, а сега се лекувам с...

Народната певица Калинка Згурова е родена на 25 септември 1945 година в село Дебелт, Бургаско. Професионалният си път на певица стартира в хора на отбор “Пирин” - Благоевград. От 1973 година е солистка на Ансамбъла за национални песни на Българското радио, прочут по-късно като “Мистерията на българските гласове”. Записала е над 300 песни от Странджа. Пее в доста страни по света, а през седемдесетте години на ХХ в. дружно с Руска Недялкова и Василка Дамянова основава вокално трио “Зорница”. Свързва живота си с композитора Стефан Кънев.

През 1993 година в негова памет основава фондация “Кънев-Згурова”, посредством която подкрепя млади национални артисти. Дава уроци в своя школа за българско национално пеене.

Калинка Згурова е притежател на американската музикална премия “Грами”. През 2009 година получава премията “Нестинарка” за изцяло творчество. В нейна чест в Бургас се организира годишен народен конкурс “С песните на Калинка Згурова”. И на 73 година Згурова е неуморна и непрестанно е канена да журира в разнообразни състезания. От 20 до 24 септември ще бъде член на интернационалното жури на песенния конкурс в Будва (Хърватия).

Как именитата певица поддържа своето здраве и глас четете в изявлението с нея на Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР