Народната музика се слуша от най-много българи – 26%. На

...
Народната музика се слуша от най-много българи – 26%. На
Коментари Харесай

Проучване: Народната музика е най-слушаната в България


Народната музика се слуша от най-вече българи – 26%. На второ място е попфолкът (21%), а на трето - поп музиката (19%). След тях се подрежда рокът, който е слушан от 14% от българите. 8% пък е делът на тези, които слушат сцена.

Това сочат данните от изследване на „ Тренд”. 5% от българите слушат музика единствено по мотиви и тържества, а 9% показват, че не слушат музика.

 Снимка: Тренд

43% от българите слушат музика всеки ден, а 27% няколко пъти в седмицата. Младите слушат музика всеки ден и с увеличение на възрастта понижава делът на тези, които слушат всекидневно.

Младите в максимален дял слушат попфолк. С увеличението на възрастта понижават вкусовите желания към този род и се усилват по отношение на националната музика и поп музиката.

 Снимка: Тренд

В дребните обитаеми места и селата хората избират националната музика и попфолка, а живеещите в София и регионалните градове – поп и рок.

В най-голяма степен българите слушат музика у дома – 56%, а 21% - в колата си. Едва 7% показват, че в заведения за хранене, кафета, питейни заведения, клубове, нощни заведения слушат музика най-често.

 Снимка: Тренд

Радиото и малкия екран са главните източници, от които българинът слуша музика – 35% от радио и 31% от телевизия. 11% слушат музика през телефона си. Младите на възраст сред 18 и 29 година главно слушат през мобилното си устройство.

 Снимка: Тренд

Под 1/3 от българите вървят на концерти, до момента в който цели 71% показват, че не вървят. Живеещите в София в максимален дял вървят на концерти за сметка на живеещите в регионални градове, дребни обитаеми места и села. Това се дължи на обстоятелството, че в София хората имат повече варианти и благоприятни условия да посещават концерти.

 Снимка: Тренд

За малко над половината от българите - 56%, водещото в музиката е мелодията, ритъмът, инструментът, до момента в който за една трета водещи са надлежно текстът, смисълът, посланията.

 Снимка: Тренд

Българските реализатори са по-често слушани от задграничните. 56% от българите слушат най-често родните реализатори, до момента в който 28% - задграничните.

 Снимка: Тренд

48% от българите показват, че харесват попфолк музиката, до момента в който 41% показват, че не я харесват.

 Снимка: Тренд

Проучването на „ Тренд” е по поръчка на в. „ 24 часа “. То е осъществено в интервала 11-17 май посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “ измежду 1007 индивида.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР