Народната банка (Централната банка) на Китай намали основната си лихва

...
Народната банка (Централната банка) на Китай намали основната си лихва
Коментари Харесай

Китайската централна банка се опитва да помогне на имотния пазар в страната - чрез понижение на основната лихва

Народната банка (Централната банка) на Китай понижи главната си рента по петгодишните заеми (LPR) до 3,95% от 4,2%, т.е. с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта). В Китай, която страна е с втората по величина стопанска система в света, точно 5-годишната рента по заемите се употребява като пример за ипотечните заеми.

А потребителските заеми за семействата и компаниите се базират на едногодишната рента, която Централната банка на страната остави непроменена на равнище от 3,45%.

С днешното решение се прави най-голямото намаляване на петгодишната заемна рента от нейното въвеждане през 2019 година, това е и първото ѝ понижение от юни 2023 година насам.
 Докато Европа се бори с инфлацията, Китай
Докато Европа се бори с инфлацията, втората стопанска система в света " затъва " в дефлация

Това се случва за 4-ти следващ месец

LPR лихвата, която банките нормално начисляват на най-хубавите си клиенти, се дефинира от 20 избрани огромни търговски банки в страната, които изпращат препоръчаните лихвени ставки на Централната банка всеки месец.

Чрез днешното намаляване Китай ускорява напъните си за избавяне на закъсалия заможен бранш на страната. Държавните банки са нараснали отпущането на заеми за жилищни планове по механизма на така наречен " бял лист ", целящ да " инжектира " ликвидност в засегнатия от рецесията бранш, по информация на локални медии.

Секторът на парцелите в Китай има нескончаем спад, който повлия върху бизнес настройките на потребителите, бизнеса и вложителите в страната.
 Най-популярните марки коли в Китай
Най-популярните марки коли в Китай

Най-предпочитана в този момент е китайска марка, която измести дългогодишния водач от Германия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР