Народната банка на Китай (PBoC) инжектира допълнително 900 милиарда юана

...
Народната банка на Китай (PBoC) инжектира допълнително 900 милиарда юана
Коментари Харесай

Китайската централна банка инжектира на пазара нови 129 млрд. долара заради конронавируса

Народната банка на Китай (PBoC) инжектира в допълнение 900 милиарда юана (около 129 милиарда щатски долара) във финансовата система посредством противоположни репо интервенции, с цел да поддържа ликвидността на финансовите пазари, до момента в който страната продължава да бъде наранена съществено от ковид, съобщи БНР.

Централната банка акцентира, че 700 милиарда юана са били са били налети на пазара посредством 7-дневни противоположни репо интервенции при лихвен % от 2,4%, до момента в който 200 милиарда юана са били инжектирани посредством 4-дневни противоположни репо интервенции при рента от 2,55%. Обратната репо интервенция или съглашение за назад изкупуване съставлява назад изкупуване на скъпи бумаги от търговски банки със съглашение за тяхната противоположна продажба на банките в в бъдеще.

Китай отпусна 10,3 милиарда $ за битка с ковид

Това е втората сходна интервенция от страна на Китайската централна банка от началото на февруари, когато тя инжектира 1,2 трлн. юана (около 173 милиарда долара) във финансовата система, с цел да омекоти първичния потрес на фондовите тържища вследствие на епидемията от ковид при възобновяването на търговията след продължителна почивка за Лунната нова година.

Членът на паричния комитет на Народната банка на Китай Ма Цзюн пък съобщи, че централната банка би трябвало да обмисли намаление на базовите лихвени проценти, с цел да даде помощ на фирмите, страдащи от епидемията на ковид в страната.

През януари PBoC реши да резервира едногодишния лихвен % по заеми в размер на 4,15%, а петгодишната съществена рента на равнище от 4,80%. Предприеманите нападателни стимулиращи финансови ограничения способстваха за известно повишаване на главният китайски фондов показател Shanghai Composite с 0,5% по време на търговията в понеделник. Останалите азиатските тържища обаче се оказаха под напън от продажби предвид на продължаващото разширение на епидемията от ковид (40 171 инфектирани в Китай и към този момент 908 загинали). Японският показател Nikkei е намали с 0,6%, хонконгският Hang Seng - с 0,65%, а южнокорейският Kospi - с 0,49%.

Над 37 500 души по света са инфектирани с новия коронавирус
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР