Народна библиотека Иван Вазов“ открива днес в Централното фоайе изложба,

...
Народна библиотека Иван Вазов“ открива днес в Централното фоайе изложба,
Коментари Харесай

Народна библиотека „Иван Вазов“ с изложба, посветена на храм „Свети Димитър“

Народна библиотека „ Иван Вазов “ открива през днешния ден в Централното предверие галерия, отдадена на храм „ Свети Димитър “, който бе възобновен и продължава да бъде поддържан със средства на Спомоществователно съдружие „ Свети Димитър “. Началото на събитието е в 17.30 часа. В сдружението членуват адаши Димитровци, измежду които голям брой пловдивски предприемачи и общественици.

Изложбата е във връзка 20 години от основаването на Сдружението и се състои от 10 пана, които наблюдават историята на църквата от първото й създаване, възкресяването й от пепелта и нейното второ възкресение с благословията на Пловдивска митрополия по самодейност и със средства на сдружението „ Свети Димитър “.

До момента за възобновяване и реставрацията на храма, иконостаса, аязмото и прицърковната къща в двора сдружението е вложило над 700 000 лв..

Храм " Св. Димитър " се намира в Стария Пловдив. Основите му са положени преди 800 години, по времето на цар Иван Асен II. В сегашният си църквата е осветена на 18 януари 1838 година. От 1922 до 1964 година храмът е бил предан на Руската православна черква, след което е бил затворен - отварян единствено на храмовия му празник.

По самодейност и със средства, събрани от Сдружение " Св. Димитър ", през 2004-2007 година е осъществен главен ремонт на храма, иконите от иконостаса са сменени с нови, като старите са също изложени. Храмът още веднъж е отворен за всекидневни богослужения на Димитровден, 26 октомври 2007 година.

Църквата е трикорабна базилика с притвор и постройки в двора, което дава съображение да се счита, че църквата е била част от манастирски комплекс. В двора на храма има параклис, отдаден на свв. мъченици Кирик и Юлита, клисарница, дом за свещеника и аязмо.

Уникален по своята направа е мраморният иконостас на храма, инкрустиран с каменна резба. Амвонът и владишкият престол са също направени камък. Храмовата икона е със сребърен обков към лицето на св. Димитър.

Едно от паната в изложбата е отдадено на Венецианското издание на Божественото и Свето Евангелие от 1719 година, което е владеене на Пловдивската национална библиотека. По време на формалното разкриване на изложбата, на която ще участват членове на сдружението с неговия ръководител инж. Димитър Георгиев и игумена на Бачковския манастир Велички свещеник Сионий, скъпото издание ще бъде показано в специфична витрина.

След това ще бъде прибрано в архива на отдел „ Специални сбирки “, където се пази от придобиването му от библиотеката през 1922 година. Преди това е било владеене на църквата „ Свети Димитър “. През всичките тези години е било без сребърния си обков, само че тази година обковът му беше възобновен като подарък от Бачковската света обител. Сглобяването на книжното тяло и сребърните детайли бе осъществено в лабораторията за консервация и реституция на НБ „ Иван Вазов “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР