Народите ни се нуждаят от това. Ако някой иска да

...
Народите ни се нуждаят от това. Ако някой иска да
Коментари Харесай

Джелалеттин Гювенч: Време е да работим заедно, да живеем в мир и приятелски отношения

Народите ни се нуждаят от това.

Ако някой желае да усили враждата, да има войни и сражения, могат да се намерят доста аргументи, само че ние би трябвало да наливаме вода в мелницата на мира и по тази причина би трябвало да работим дружно за обезпечаване на мира и другарството сред нашите две страни. Това съобщи в Кърджали Джелалеттин Гювенч, ръководител на Комисия по вътрешна сигурност на Великото национално заседание на Република Турция и началник на парламентарната делегация, която бе на посещаване у нас по покана на Хамид Хамид, ръководител на Вътрешната комисия в 48-ото Народно събрание. В събота турските парламентаристи бяха на посещаване в столицата на Родопите.
 Турска делегация2
След срещата в Община Кърджали, представителите на делегацията на Комисията по вътрешна сигурност в Меджилиса разгледаха забележителностите на града край Арда. Посетиха новата джамия в кв. “Прилепци “, църквата и Регионалния исторически музей. Заедността и толерантността на Кърджали най-ярко личат в уважението сред хората, етносите, религиите, сподели кметът на града доктор инж. Хасан Азис.
 Турска делегация22
Показателно е това, че през днешния ден сме дружно с кмета  на Кърджали, който от 20 години обезпечава мир и благополучие на този район, уточни турският народен представител.
 Турска делегация3
Той засегна и тематиката за мигрантския напън, който напоследък се ускори по българо-турската граница.
 Турска делегация
„ Турция обезпечава заслон на над 4 милиона бежанци и една от страните, която най-вече страдат от бежанската вълна.  За да не пострадат и други страни от тази мигрантска вълна, ние сме подхванали ограничения за опазването на границите, нараснали сме състава на полицията по границите, с цел да предотвратят влизането във вашата страна, с цел да не пострадате и вие като нас.
 Турска делегация4
Това са ограничения освен България да не пострада, това е в изгода и на страните в Европейски Съюз. “, акцентира ръководителят на Делегацията на Вътрешната комисия на Великото национално заседание на Република Турция.
 Турска делегация5
Според него вместо Европейски Съюз да подлага на критика двете прилежащи страни, по-скоро би трябвало да обезпечи поддръжка за Българи и Турция, с цел да се оправят с този проблем.

Джелалеттин Гювенч посочи, че сред нашите две страни през последните години има доста положително развиване на връзките, това ще продължи да е по този начин и в бъдеще. Даде образец с дейностите на турската страна след случая, при който почина български служител на реда на границата. „ Веднага заловихме причинителя. Това не е терористичен акт, това беше осъществено от един апаш. Ние сме съпричастни към скръбта на фамилията на този служител на реда, оказваме както материална, по този начин и морална поддръжка. “, уточни Гювенч.
 Турска делегация6
Турският народен представител изрази удовлетворение, че причинителят на терористичният акт в Истамбул беше хванат в България и предаден на Турция.

Джелалеттин Гювенч посочи и положителното развиване на връзките сред двете прилежащи страни и в стопански аспект. „ Ние разрешихме влизането на български жители в Турция единствено с персонални карти. В резултат на това над 2 600 000 туристи са посетили Република Турция. Нашият търговски стокообмен към този момент надвишава 7 милиарда $. Това значи благополучие за народите на двете страни, значи облага за нашите два народа. “, разяснява ръководителят на Делегацията на Вътрешната комисия на Великото национално заседание на Република Турция.

За усилване на двустранните връзки, сериозна роля са изиграли визитите на българския и турския президенти, на ръководителя на българския парламент и на Вътрешната комисия на Великото национално заседание на Република Турция.

Гювенч акцентира също по този начин и значимостта на подписаната конвенция сред Турция и България за доставка на газ за 13 години.„ Със започването на войната сред Русия и Украйна в Европа се породи потребността от газ. Подписването на тази конвенция значи, че българския народ няма да има проблем с газа. “, уточни Джелалеттин Гювенч.

По време на срещата с представителите на Комисията по вътрешна сигурност на Великото национално заседание на Република Турция, кметът на Кърджали доктор инж. Хасан Азис срещна присъстващите с икономическото и обществено развиване на Кърджали, с политическата конюнктура, с въпросите, касаещи вътрешната сигурност на Кърджали и района. „ Подчертахме, че връзките сред България и Турция са на едно от най-хубавите равнища през последните десетилетия. Като резултат от тези двустранни връзки можем да посочим вложенията на високо софтуерно равнище, обезпечаването на претовареност. В Кърджали това го знаем най-добре. “, съобщи доктор инж. Хасан Азис. Желанието ни е положителните връзки сред двете държавни управления да продължат и на равнище локална власт, уточни кметът на Кърджали.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР