Народе???? 19 февруари е една от двете дати, на които

...
Народе???? 19 февруари е една от двете дати, на които
Коментари Харесай

Народе???? Би ли търпял Левски като теб????

Народе???? 19 февруари е една от двете дати, на които „ дежурно” се сещаме за Левски. Тази година стават 145 година от обесването на положителното въплъщение на българския народ, няколко години след което Алеко основава неприятното въплъщение на нацията – Бай Ганьо. Няма потребност да се питаме кой от двамата е по-актуален, кого виждаме всеки ден в медиите, тъй като отговорът не е позитивният.

Народе???? Това е основното подозрение, завещано от Апостола, ужасяващият и безнадежден въпрос на 13 и нещо века история, хеле на съвременността ни. И този въпрос е неговото гениално просветление. Защото: „ Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме” си е положителното старогръцко: „ Всичко тече”, допълнено по-късно с...,всичко се променя”.

Народе???? Това се питаме и ние в този момент, след седмица, в която върху сурата, както се е казвало по времето на Левски, на нацията се изплюха нейните най-видни представители, които си фантазират, че „ чистата и свята република”, идеалът за която завеща Дякона, е тяхна персонална благосъстоятелност, заедно с всички нас. Още по-обречено звучи „ всинца”, както би написал Апостола.

Народе???? Вярно, че съгласно античните римляни търпението и мъдростта са колоните на положителния живот. Но на какво е знак несъразмерното самообладание? Не ли на нелепост? И не поражда ли по-късно „ вековната завист на роба” , както я бе характеризирал един различен огромен българин. Трагично утрепан от бездушието на българите пред фашисткия бял гнет у нас, който - за какво ли - се вършим на не запомнили. А плодовете на „ вековната завист на роба” са чудовища!
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР