Нарочната проверка, разпоредена от социалната министърка Деница Сачева на Агенцията

...
Нарочната проверка, разпоредена от социалната министърка Деница Сачева на Агенцията
Коментари Харесай

Констатациите на омбудсмана за лошите условия в Дома за хора с деменция в с. Горско Косово бяха потвърдени

Нарочната инспекция, разпоредена от обществената министърка Деница Сачева на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП), препотвърди констатациите на омбудсмана за извънредно неприятните условия на живот в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Горско Косово. Това разгласи омбудсманът Диана Ковачева по време на третото постоянно съвещание на Съвета за наблюдаване по Закона за хората с увреждания. Припомняме, че след направена инспекция, на 2 януари т.г. националният публичен медиатор сезира основния прокурор за извънредно тежки условия в дома, нарушени човешки права, както и за високия % на смъртност в него.

Представяне на обстановката в профилираните институции за хората с деменция – съответни заключения и резултати след инспекцията на омбудсмана в с. Горско Косово бе първа точка в дневния ред на съвещанието на Съвета за наблюдаване. Доц. Ковачева срещна членовете му с констатациите на специалистите на институцията и показа отговора на изпълнителния шеф на обществената организация Румяна Петкова, получен в институцията ден по-рано. От него излиза наяве, че от 8 януари т.г. със заповед е прекратено настаняването на нови лица в обществената услуга.

„ Предстои проучване на желанието на потребителите на дома за пренасяне на част от тях в други профилирани институции за хора с деменция. При отвращение от страна на потребителите, АСП поетапно ще понижава потенциала на обществената услуга до постигане на потенциал от 30 места “, написа в отговора си АСП.

„ Предвид неприятните битови условия, АСП ще предложи ДПЛД в с. Горско Косово, община Сухиндол, да бъде включен във втория План за деяние за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа за закриване, посредством създаване на центрове за грижа за настанените лица и извеждане на всички консуматори “, се споделя още в писмото.

Изпълнителният шеф на АСП осведоми, че вследствие на инспекцията е установено, че потенциалът на дома е от 60 места, като фактически заетите към деня на осъществяването й са 58 – като едно лице е било в домакински отпуск.

Г-жа Петкова изясни, че в ДПЛД в с. Горско Косово не са спазени стандартите и критериите за местонахождение и материална база, не е обезпечена опция за прилагане от всяко настанено там лице на спални пространства, на пространства за хранене и на санитарни възли с улеснен достъп до тях.

„ Броят на спалните и санитарните пространства е непълен по отношение на броя на настанените лица, спалните пространства не са мебелирани и оборудвани по подобаващ метод, съгласно откритите потребности и персоналния избор на потребителите, мониторинговата система за повикване не действа “, е изводът на АСП.

Същевременно омбудсманът осведоми присъстващите, че домовете, в които се настаняват хора с деменция, в множеството случаи са отдалечени от обитаемоте места, мъчно налични, което препятства медицинските грижи, в това число обезпечаването на незабавна здравна помощ и профилирана такава, каквато е рехабилитацията.

„ Наясно сме, че хората, които работят в тези домове, не са добре платени, че са натоварени душевен и физически, че има недостиг на фрагменти, само че за жалост това се отразява върху качеството на грижата, която не е на нужното равнище “, акцентира доцент Ковачева.

Членовете на Съвета бяха единомислещи, че способените органи следва да поемат своята отговорност и да подхващат дейности за обезпечаване правата на хората с този тип заболяване. Доц. Ковачева заяви, че всички рекомендации на членовете на мониторинговия орган ще бъдат отразени в Годишния отчет на Национален природонаучен музей, който ще бъде показан през февруари 2020 година

Членовете на Съвета разискаха и неналичието на асистентска поддръжка за близо 13 000 нуждаещи се, които не попадат в обсега на персоналната помощ. Те подчертаха, че казусът не е от тази година и обезпечаването на асистентска грижа по проекти/програми и посредством Националния проект по заетостта за съответната година не е решение, което е в полза на хората с увреждания, на техните персонални асистенти и в сходство с техните права.

На съвещанието омбудсманът беше поканила представител на МТСП, който заяви, че общественото министерство търси решение на казуса. Стана ясно, че от 1 март 2020 година се планува Национална стратегия за грижи в домашна среда, само че до тогава хората остават без поддръжка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР