Наричат я обладана от демони жена, проститутка и съпруга на

...
Наричат я обладана от демони жена, проститутка и съпруга на
Коментари Харесай

Каква е историческата истина за Мария Магдалена?

Наричат я обладана от демони жена, продажница и брачна половинка на Исус: Историята на Мария Магдалена е писана и пренаписвана безчет пъти през 2000-те години, откогато тя е последователка на Исус от Назарет, заяви National Geographic.


Тя може би е една от най-разпознаваемите фигури в Библията, само че доста неща за Мария Магдалена остават забулени в тайнственост. Какво е правилно за нея и какви археологически доказателства имат учените за нейния живот и свят?

Разделяне на обстоятелствата от измислиците

Текстовите свидетелства за Мария Магдалена значително идват от каноничните евангелия, чиито създатели са Матей, Марк, Лука и Йоан. Те я дефинират като част от обкръжението на Исус и като човек, отишъл на гроба му, с цел да помаже тялото му на Великден сутринта.

Въпреки това те не постоянно са съгласни с детайлностите за нейния живот. Лука да вземем за пример твърди, че демони са я обладали, до момента в който други настояват, че тя е станала очевидец на разпятието на Исус.

Освен това неканоничните евангелия - раннохристиянски трудове, които не са част от Новия завет - дават разнообразни разкази за връзката на Мария с Исус, в това число подмятания за интимна връзка. В някои от тези текстове се акцентира, че " мъжете възпитаници се отнасят надменно към нея, тъй като е жена ", споделя Джеймс Р. Стрейндж, професор по Нов завет в университета Самфорд в Алабама, Съединени американски щати, по въпросите на Чарлз Джаксън Гранад и Елизабет Доналд Гранад.

Каква друга информация могат да извлекат учените от тези текстове? Елизабет Шрейдър Полчър, помощник по Нов завет в университета Виланова, отбелязва, че " Мария Магдалена в никакъв случай не е посочена в отношение към мъж, както е при доста други дами. Това подсказва, че Мария е била самостоятелна жена ".

Тази липса на сигурност в библейските текстове по отношение на живота на Мария Магдалена подхранва легенди, неправилни схващания и спекулации. Основното измежду тях е: тя е била продажница. Този мит датира от 591 година, когато папа Григорий I неправилно смесва Мария с фигура, която Евангелието от Лука дефинира като " грешница ". Няма доказателства, че това е правилно - само че визията мъчно се е отърсила от него.

Търсене на археологически доказателства в библейските земи

Учените обаче не разчитат единствено на текстови доказателства, с цел да изследват предишното. Археологията е дала значими открития за света, разказан в Библията, даже и да е съпроводена с провокации.

Според Стрейндж: " Археологическите доказателства за съществуването на антична фигура би трябвало да са надпис, да речем, в мозаечния под на синагога или върху саркофаг. Както можете да си визиите, нормално откриваме имена на богати или авторитетни хора, или и на двете, изписани върху антични предмети ".

Има ли такова изобретение за Мария Магдалена?

Логичната насочна точка за проучване на света на Мария би била да се разкопае мястото, от което тя произлиза.

Традиционно мнозина одобряват, че името " Магдалена " значи мястото, където е родена Мария: Магдала. В резултат на това тя постоянно е наричана " Мария от Магдала ". Къде тъкмо се е намирала Магдала? Ранните теолози не са знаели сигурно.

Възможно е да е била покрай Галилейското море. Археологът Марсела Сапата-Меза, шеф на археологическия план " Магдала " от 2010 година до 2024 година, показва, че " има разкази на поклонници, които настояват, че са били в къщата на Мария Магдалена на брега на Галилейско море " - районът, в който е работил Исус.

Към VI в. ранните християни стартират да назовават " Магдала " съответно място: руините на античен град, ситуиран на западния бряг на Галилейско море.

Шрейдър Полчър обаче, дружно с историка Джоан Е. Тейлър, твърди, че няма доказателства, че това място е било домът на Мария.

" През първи век това място е било известно с гръцкото му име " Тарихая ", сподели Шрейдър Полчър. " По време на живота на Исус то не е било известно като Магдала ".

" Погрешно е да се приказва за нея като за " Мария от Магдала ", тъй като нито един създател на Евангелието не загатва Мария Магдалена по този метод. По-скоро създателите на евангелията поредно я назовават " Мария Магдалена ". " Магдалена " би могло да значи и почетна купа, а не нейния роден град ", добави тя.

Археологическите доказателства теоретично биха могли да сложат завършек на тези въпроси. А разкопките в Магдала в действителност разкриват потребна информация за света на Мария. През 2009 година откривателите откриват там антична синагога, дружно с издълбан камък, изобразяващ менора, което демонстрира по какъв начин жителите на Магдала през първи век може да са практикували религията. Те са открили и съществуването на стъпаловидни водни съоръжения в публични и частни пространства, които може да са били употребявани за ритуално филтриране в еврейската общественост - и сигурно биха били разкош.

" Всички тези уреди получават подпочвени води и това ги прави най-чистите в цялостен Израел ", сподели Сапата-Меза.

Но " няма археологически доказателства за Мария Магдалена ", твърди Сапата-Меза. И въпреки други откриватели да настояват, че са наблюдавали останките на Мария до Франция или до гробница от първи век в Йерусалим, тези изказвания не се употребяват с огромно доверие в академичната общественост.

Запълване на пропуските

Въпреки това учените не престават да откриват вълнуващи улики за живота и активността на Мария Магдалена, защото на бял свят излизат от дълго време изгубени антични текстове.

В края на 2023 година е оповестен P.Oxy 5577 - откъс от папирус от Египет, който може да разкрие значими прозрения. " Възможно е Мария Магдалена да е била една от най-близките ученички на Исус - споделя Шрейдър Полцер, - и този новопубликуван папирусен откъс поддържа тази опция, тъй като Исус наставлява жена на име Мария по какъв начин да стане " облик на безконечната нетленна светлина ". Въпреки това папирусът не разпознава категорично дамата като Мария Магдалена.

Все отново, прибавя Шрейдър Полцер, главните елементи от нейния живот остават неуловими. " Има доста неща, които в никакъв случай няма да бъдат узнати за Мария Магдалена. Не можем да сме сигурни къде е родена, кое е било фамилията ѝ, на каква възраст е била по време на разпятието или какво се е случило с нея след събитията от Великденската заран ".

Защо тогава откривателите не престават да преследват мистерията на Мария Магдалена? Защото нейната история предлага взор към историята на християнството - и тъй като тя е била неразбрана толкоз дълго време. Макар че неналичието на доказателства за живота ѝ е разрешила на митовете да се популяризират в продължение на стотици години, Шрейдър Полчър споделя, че " позитивната страна е, че Мария е служила като настойничка на половите служащи и " падналите дами " през вековете ".

Всъщност Мария Магдалена се свързва с хора, които са били исторически маргинализирани, като да вземем за пример прокажените; средновековните и ранномодерните лечебни заведения за прокажени от време на време са кръщавани на нея. Мнозина не престават да я възприемат като човек, който се застъпва за тези, които обществото подценява, отхвърля или не вижда.

" Мария Магдалена резонира надълбоко с доста хора, които усещат, че техните гласове и истории не са били чути или оценени ", споделя Шрейдър Полчър. " Като изваждаме Мария на бял свят, ние може би възвръщаме решаващи и подценявани аспекти от визията на Исус за човечеството "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР