Наричат я най-старата книга в света: твърди се, че загадъчната

...
Наричат я най-старата книга в света: твърди се, че загадъчната
Коментари Харесай

Какво се знае за загадъчната златна книга, открита в България?

Наричат я най-старата книга в света: твърди се, че загадъчната " златна книга ", открита в България, е сътворена преди повече от 2 500 години. Така ли е в действителност и какво се знае за нея? Вижте в:

Един неповторим експонат в Националния исторически музей (НИМ) в София в последно време още веднъж притегля вниманието на експерти и медии. Така наречената „ златна орфическа книга " се съхранява в музея още от 2003 година. Сглобена е от шест страници от съвсем 24-каратово злато с размери 5 на 4,4 сантиметра. Страниците са свързани със златни пръстени - и таман това трансформира обекта в „ книга ". В златото са гравирани рисунки на кон, сирена, конник, лира и армия, както и текст с (предполагаемо) етруски букви. Смята се, че това произведение на изкуството е направено 600 години преди новата епоха.

" Най-старата в света. Ако е същинска. "

Малко откакто се разбра за тази находка, организация Франс прес и БиБиСи цитираха тогавашния шеф на НИМ Божидар Димитров с изказванието, че достоверността на „ златната книга " била доказана от двама специалисти в София и в Лондон.

Според БиБиСи, гравираният шрифт е етруски. Но този шрифт и до ден-днешен не е напълно разчетен. Буквите му са основани върху старогръцката писменост и по-късно залягат в основата на латинския шрифт. Самият език на етруските, който няма роднинство с никой от сегашните европейски езици, досега остава частично неясен.

В обширна обява по тематиката немският вестник „ Ди Велт " написа: „ Ако достоверността на обекта в действителност се удостовери, това фактически би била най-старата книга в света. (…) Но експерти отвън България към този момент са скептични, тъй като досега нямало нито една научна обява за обекта. А достоверността на книгата може да се дискутира съществено едвам когато се появят изявления по въпроса. Един специалист и колекционер на редки книги, който написа в Туитър под псевдоним „ Инкунабула " и в професионалните среди се счита за високо способен, напомня да вземем за пример, че фалшификаторите обичат да оферират на антикварния пазар таман железни обекти. "

" Златната книга " попадна и в една доста забавна снимкова изложба, представяща 50-те най-стари неща в света и оповестена на сайта „ 24/7 Уолстрийт ". И в тази фотогалерия се споделя в резюме историята на „ може би най-старата книга в света ".

Вестник „ Ди Велт " разяснява, че учените се съмняват най-много дали в действителност става дума за етруски шрифт. В полемиката се показва, че може би си имаме работа с някоя от другите северноиталиански писмености, зародили върху основата на етруската. Според изданието, за достоверността на „ златната книга " в НИМ има един значим мотив: етруските са поддържали необятна мрежа от търговски връзки и са изнасяли свои първокласни артикули в най-далечни краища на Европа.

Дебатът за " Дунавската цивилизация "

В края на публикацията в „ Ди Велт " четем: „ През последните десетилетия северната част на Южна Европа се трансформира в център на многочислени находки, които слагат под въпрос досегашните знания за Бронзовата ера. Някои учени като езиковеда Харалд Хаман даже пазят тезата, че преди появяването на индогерманските племена там е съществувала т.нар. „ Дунавска цивилизация ", която е дала решителни културни импулси на гърците.

Съмненията по отношение на достоверността (на „ златната книга " - бел.ред.) произтичат основно от досегашната музейна политика на България. Както и в други югоизточноевропейски страни, тази политика доста постоянно обслужва по-скоро градежа на национални легенди, в сравнение с научното знание. През 2016 българите оповестиха, че край Плевен е открита глинена плочка, която доказвала съществуването на „ Дунавската цивилизация " и нейния личен шрифт. В изявление за „ Ди Велт " обаче тази теза беше опровергана от Ернст Каузен, създател на основни писания за езиковите фамилии по света и за индогерманските езици. При това той не беше единственият песимист ", написа в края на публикацията си " Ди Велт ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР