Наричат я най-красивото лице на социализма. Така я определя американското

...
Наричат я най-красивото лице на социализма. Така я определя американското
Коментари Харесай

Успехите на Катарина Вит са записани със златни букви в историята на фигурното пързаляне

Наричат я най-красивото лице на социализма. Така я дефинира американското списание “Тайм” и я поставя на корицата си през 1988 година Шампионката по фигурно пързаляне, която накара съвсем целия свят да се влюби в нея, е удивителна жена, чиято история е колкото красива, толкоз и извънредно тъжна Кати, както й споделят всички в Германия, е роден гений, само че изгрял и с помощта на страхотна дисциплинираност и себеотдаване, на непосилен труд и упоритост, както и на взаимната работа с Юта Мюлер. Знаменитата й треньорка е до своята ученичка цели 20 години и триумфите за фройлайн Вит са записани със златни букви в историята на фигурното пързаляне.

“Темпераментът на Кати е взривоопасен. Тя е дива и необуздана и общуването с нея не постоянно е било елементарно. Заради това е трябвало постоянно “да слиза на земята”. Констатацията е на великата фрау Юта Мюлер, дамата, която безусловно я тероризира на всяка подготовка. Днес 91-годишната Юта продължава да се вижда с Кати и да ядат дружно обичаните си торти.

Годината е 1987-а, в навечерието на Олимпиадата в Калгари. Катарина е пред нервозен срив и рецесия в персоналния си живот. Тя се раздира сред двама мъже. Търсейки най-хубавата музика за олимпийската си стратегия, внезапно взема решение - няма по какъв начин да бъде друга, с изключение на “Кармен” - любовен конфликт, испански пристрастености и драматичен край

Идва 1988-а, когато излиза наяве, че главната й съперничка, атлетичната афроамериканка Деби Томас, е решила да изиграе също “Кармен” по музиката на Бизе във волната си стратегия. От това съвпадане северноамериканската преса прави страховит пиар. В Съединени американски щати и Канада преди и по време на олимпийските игри дуелът сред двете “Кармен” на леда се трансформира в главен дуел и тематика за мнения.

Публиката към този момент е “загряла”, а денят е 27 февруари 1988-а. На леда се появява примамлива фигура, облечена в яркочервено и черно, с впечатляващо деколте, която се плъзва съвсем тихо на леда в смълчаната зала. Момичето е смайващо красиво: с начервени устни, издърпана обратно коса, захваната с фламенко декорация. Това, несъмнено, е Катарина - Кармен, която се пързаля за своето бъдеще. Тя знае - в случай че играе безупречно, я чака късмет за професионална кариера, в случай че се подхлъзне и падне - ще се върне в Източна Германия. Тя е на леда, с цел да покаже и величието на една политическа система пред друга.

Червеният Изток и капиталистическият Запад се надиграват, а смазването на съперника е алегоричен успех за цяла политическа система. Двубоят приключва с феноменална победа на Катарина. Деби Томас не устоя на напрежението и даже отстъпва второто място. Когато играят двете съпернички - Деби и Кати, е регистриран нечуван зрителски интерес в целия свят - рейтингите на малките екрани тогава бият всички върхове.

Разбира се, че такава красива жена като Кати не може да живее без обич. Още първоначално до нея се оказва джаз барабанистът Инго Полиц - 7 години по-възрастен от нея. Връзката сред двамата, въпреки и с спиране, продължава няколко години, само че най-после те се разделят, не без помощта на... спецслужбите.

Следващата действителна тръпка и кандидат за ръката й е Ричард Дийн Андерсън, известният американски артист, изиграл мъжествения воин в мегасериала “Макгайвър”. Привличането сред двамата е обич от пръв взор, само че любовната лодка скоро потегля към дъното. Причината - и двамата се оказват “вълци единаци”, които не са способни на жертви поради фамилията (между другото, и двамата до момента нямат такова). След раздялата на Кати и Ричард медиите са безмилостни към германката. За неин фаворит пресата афишира всеки мъж, оказал се до фигуристката. Сред тях попада даже тенисистът Борис Бекер, който я кани да гледа финалния му дуел от шампионата “Уимбълдън”. Тогава английската, а и немската преса безусловно изригват: “Двамата са прекарали нощта дружно! Очевидно те на собствен тил са тествали крепкостта на германско-германската дружба.”

Следват още любовни терзания... Пред чара на германката капитулира и друга холивудска звезда - артистът Дани Хюстън. Но и там нещата са за малко. Сред “феновете” й обаче има и психоманиаци, които същински вгорчават живота й, като я преследват в целия свят. Единият е 50-годишният калифорниец Хари, а другият е японец. И двамата основават много грижи на полицията и на сътрудници на ФБР, които се грижат за сигурността на красивата Кати.
Почти до края на съществуването на Германска демократична република на Катарина не е позволено да взе участие в ледени шоупрограми на Запад, въпреки че има право да пътува свободно в чужбина.

За нея се е застъпвал небезизвестният Арманд Хамър - мултимилионер и другар на Съюз на съветските социалистически републики още времето на Ленин. Хамър персонално е молил “другаря Ерих Хонекер” - партийният и държавен водач на Германска демократична република, да позволи на фройлайн Вит да подпише преференциален контракт с водещи американски производители. Въпреки всички пречки и отводи Кати съумява да го направи. След втората й олимпийска купа тя получава 6-месечен контракт със популярна американска компания и по този начин стартира нейната блестяща 20-годишна професионална кариера в шоубизнеса.

Пристигайки в страната на неограничените благоприятни условия, Кати даже не подозира какъв брой голяма е известността й в Съединени американски щати

В красивото й лице тогава те виждат поразително подобие с друга тяхна фаворитка - холивудската звезда Брук Шийлдс. Американската преса преувеличава тематиката, като слага фотоси и на двете хубавици една до друга. Брук и Кати за първи път се сблъскват през 90-те години. Двете се оказват в курортния град Сън Вали и когато се виждат, се хвърлят в прегръдка. “Най-красивото лице на социализма се срещна с най-красивото лице на капитализма” - по този начин пишат тогава вестниците в Съединени американски щати. Иначе двете в действителност могат да минат за двойнички. Кати дотам е спечелила сърцата на американската аудитория, че един кореспондент споделя: “Ако това е същинското лице на социализма, тогава най-добре е и Америка да премине към социализъм”.
 С треньорката си Юта Мюлер
След обединяването на двете Германии за Вит настъпват тежки времена. Едва ли немски спортист е получавал толкоз доста анонимни писма, цялостни с обиди, нецензурни думи и ненавист. Наричат я по какъв начин ли не: “хонекерска любовница”, “червената курва на ГДР”, способна за “танци единствено пред Кремъл”, “червената щерка на Маркс”... И обичаната от всички Катарина би трябвало да изживее омразата на сънародниците си, откакто досието й в ЩАЗИ (Държавна сигурност на ГДР) - 27 тома и 3500 страници, става обществено притежание.

През 1993 година Вит е упрекната, че е сътрудничела на тайната полиция в родината и е предавала приятелите си. Спортистката изрично отхвърли това да е правилно и въпреки и мъчно, само че съумя да наложи правосъдна възбрана за издание на досието й. Затова пък изживява същински потрес, когато схваща, че през всичките 20 години, до момента в който се е състезавала за Германска демократична република, е била следена, всяка нейна стъпка и диалог са били записвани. Дори най-интимни детайлности от всекидневието й, като да вземем за пример това по какъв начин прави секс. Комунистическият режим в родината й обаче я употребява като рекламно лице на политиката, която води.

Без да желае, чаровната Кати става едно от “оръжията” на режима, въпреки и алегорични, по време на Студената война. Тя е и затрупана с привилегии - първият й автомобил е синя “Лада” от запасите на ЩАЗИ, получава апартамент, позволение за продължение на дома на родителите й, почивки в чужбина - измежду тях и на българското Черноморие и даже... съдомиялна машина. Досието й носи името интервенция “Флоп”.

В своята биография тя написа: “По-добре да не бях научавала някои неща. Не съм била разузнавач, само че не съм и войник от съпротивата. Не съм била жертва, а просто обект”.

За благополучие, това безумство и полуда скоро отминават и Вит отново става всеобща фаворитка...

Катарина провокира същински възторг през 1998 година, когато театралничи гола за “Плейбой”

Това е вторият случай в историята на списанието, в който тиражът е привършен до последния брой. Първият е от 1953 година, когато на корицата на “мъжката библия” е Мерилин Монро. Със същата лекост, с която се изявява върху леда, Катарина се появява и във кино и тв планове. През 1990-а тя е посетител звезда във кино лентата “Джери Магуайър” с Том Круз. През 1998-а играе съветската фигуристка Наташа Кирилова в паметния филм “Ронин”, паралелно до Робърт де Ниро и Жан Рено, а през 1997-а и 1998-а се появява като посетител звезда в тв сериала “Arliss” с Памела Андерсън. Тв сериалът “Carmen on Ice” (1989) е за малките екрани HBO и ARD и е извънредно сполучлив. В него Кати извършва ролята на Кармен, а с нея вземат участие и околните й другари - първенците на леда Браян Бойтано и Браян Орсър. За този филм тя получава премията “Еми”.

Катарина Вит приключва забележителната си професионална кариера през 2008-а. И до през днешния ден тя, както преди, обикаля без отмалялост света и се занимава с щедрост, обожава сладкото, скоростите и надпреварите. Вече е на 55 години, а мястото до нея е все по този начин вакантно за мъжете. Щрихи към портрета Катарина Вит е родена на 3 декември 1965 година в източногерманския град Кемниц (преди Карлмарксщат). Качва се на кънки, когато е 5-годишна, а на 18 младата вяра на Германска демократична република към този момент е европейска шампионка. 1984-та е годината на огромния успех на 19-годишната Кати - първо олимпийско злато в Сараево. Публиката е във екстаз, омаяна от чара и гения на “червената” германка.

Миналата година двукратната олимпийска шампионка по фигурно пързаляне бе отличена от Асоциацията на националните олимпийски комитети (ANOC) за изключителни достижения. Германската фигуристка получи самопризнание за спортните си достижения като един от най-успешните спортисти в историята на фигурното пързаляне на Общото заседание на ANOC в Доха, столицата на Катар.

Между 1984 година и 1988 година тя завоюва 4 международни и 6 европейски трофеи. На Зимните олимпийски игри в Сараево през 1984 година и в Калгари през 1988 година Катарина Вит сграбчи златните медали.

Виктория ИВАЙЛОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР