Наричат хамамелиса златното съкровище на билките. Името в превод означава

...
Наричат хамамелиса златното съкровище на билките. Името в превод означава
Коментари Харесай

Хамамелис в помощ на кожата

Наричат хамамелиса " златното богатство на билките ". Името в превод значи „ дружно с плода ”, което наименование идва от обстоятелството, че растението цъфти по същото време, по което миналогодишните му плодове узряват.

Тази билка (Hamamelis virginiana, witch hazel) е употребена през вековете от индианците в Северна Америка. С нея те лекували най-вече раните си и разнообразни типове кожни болести. Американецът Терон Понд е този, който пръв вижда този „ лек ” и го показва на модерната медицина. А тя несъмнено се заинтригува от него, заради съвсем чудодейните свойства на това растение, дължащи се главно на големия брой танини в състава му.


Плод и цвят по едно и също време

Хамамелисът се среща главно в Северна Америка, Китай и Япония. Отличава се със странните си, " парцаливи " цветове, които са наситено, златно жълти до оранжеви - тъкмо заради тази причина го назовават и " златното богатство на билките ". Хамамелисът може да бъде шубрак или ниско дърво, което в реалност е вариация на добре познатата ни леска. Наричат го още вещерска леска. У нас се срещат три типа хамамелис - Японски, " Oкосмен " (произхождащ от Китай) и Американски хамамелис. И трите типа не са доста известни, само че са много лесни за развъждане, красиви са и са съвършени за озеленяване на дворове, както и за лечебни цели. Използват се кората, младите клончета и листата на растението.

Състав на хамамелиса

В листата се съдържат към 10% танини (действащи кръвоспиращо и стягащо), флавоноиди, горчиви сътрудници и летливо масло. В състава на кората също влизат танините, само че тя е богата и на стероли, галова киселина и смоли.

Основни свойства на билката

- противовъзпалително
- седативно
- кръвоспиращо
- аналгетично



Хамамелисът на помощ на кожата

- При мазна кожа и акне - екстрактът от билката не изсушава кожата, като множеството козметични средства срещу пъпки и в същото време доста бързо и сполучливо се бори с червенината и възпаленията

- Срещу торбички под очите - с помощта на танините си, тази билка стяга бързо кожата. Това е повода да поставите два памучни тампона, напоени с дестилат от хамамелис за към 15-20 минути върху очите си - по-късно няма да има и диря от подпухналостта

- При слънчеви изгаряния- охлажда кожата, успокоява раздразненията и обезпечава по-бързо укрепване

- При порязвания и ухапвания от насекоми- стопира неприятните чувства, без да нервира кожата и спомага бързото и възобновяване

- При розацея и псориазис, лекуването с хамамелис също може да даде доста положителни резултати

Използва се още като помощна дейна съставна част при:

- разширени вени
- хемороиди
- възпалено гърло и венци
- за пресен мирис
- диария (особено детска) - тук приемът е вътрешен, само че той би трябвало да бъде прибавен за малко време, защото може да попречи на усвояването на желязото от организма и да докара до анемия и наложително след консултация с доктор!

Хамамелис може да откриете в билковите аптеки, дрогериите, магазините за хранителни добавки. Цената му е допустима, а качествата му неоспорими. Имайте поради само това, че неведнъж екстрактът от растението се смесва със алкохол, което го прави много изсушаващ. Затова, по опция потърсете си чист дестилат от хамамелис, без алкохол. Смесвайки го с алое вера, ще получите идеалния крем за лице.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР