Наричат го всякак - супа, яхния, храна на народа... Приготвя

...
Наричат го всякак - супа, яхния, храна на народа... Приготвя
Коментари Харесай

Гулашът – шампионът на унгарската кухня

Наричат го всячески - чорба, яхния, храна на народа... Приготвя се у дома, може да го откриете и в менюто на ресторант. Среща сe по баварски, американски, виенски и чешки. Безброй предписания пазят тайните на другите му разновидности, типичен, съвременни, районни.

Но както и да го назовават или вършат, Гулашът значи единствено едно - обичайно унгарско ядене от задушено месо със зеленчуци и червен пипер. И в случай че първоначално Гулашът е бил храната на унгарските овчари, то през днешния ден той се смята за едно от емблематичните ястия в страната. И освен – неговата популярност от дълго време е напуснала границите на Унгария.

Популярен и у нас, Гулашът се сервира постоянно по трапезите из Източна Европа. Той е посетител и на масата в Германия, Австрия, а даже и придирчивите французи са възприели задушевно в менюто си простичкото задушено с маджарски темперамент.

 Гулаш

В истинската рецепта Гулашът се прави от говеждо месо. Впрочем, името му безусловно значи супата на краваря. С течение на времето обаче Гулашът минава през голям брой трансформации и вариации на своите типичен усет и подготвяне. В момента да вземем за пример има предписания за Унгарски Гулаш, Гулаш с телешко по маджарски, Свински Гулаш и още доста разновидности.

Зеленчуците, употребявани за изработката на Гулаша, също се трансформират според от рецептата.

 Баварски гулаш Снимка: Нина Иванова Иванова

Всеки създател в кухнята самичък взема решение дали да употребява моркови, домати, ряпа, зеле или чушки, с цел да добави още малко усет към ястието. Разбира се, малко чесън и лук ще вметнат спомагателен мирис. Щипка черен пипер и сол пък ще разрешат да се подчертаят всички аромати на Гулаша.

Всъщност единственият артикул, който е останал неизменен в рецептата през времето, е аленият пипер. Тази фалшификация, доста типична както за българската, по този начин и за унгарската кухня, разрешава да се постави границата сред Гулаша и елементарната чорба. Известен колкото самия Гулаш, мекият му усет способства ястието да има по-леко чувство.

 Гулаш

Първоначално Гулашът се е приготвял в казан, прикован върху огън на дърва от унгарските овчари. Ако този способ на готвене от дълго време е липсващ, през днешния ден въпреки всичко сме запазили традицията да задушаваме месото, зеленчуците и подправките в керамични или чугунени съдове. Тяхната издръжливост разрешава Гулашът да се подготвя дълго, без да изгори.

И в случай че към този момент ви се е доял Гулаш, потопете се в морето от ароматни предписания и изберете оня вид на обичаното унгарско ядене, която ви подхожда най-вече.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР