Наричат го “властта в модата, “моден гуру и “моден корифей.

...
Наричат го “властта в модата, “моден гуру и “моден корифей.
Коментари Харесай

Проф. Любомир Стойков: Жената се познава по уханието

Наричат го “властта в модата ”, “моден гуру ” и “моден корифей ”. За студентите е просто “Професорът ” и “Любо усмивката ”, за примата на родната поп музика Лили Иванова е “мъж фантазия ”, а за американската дизайнерка Бетси Джонсън - “мистър Търпение ”! Но кой е той в действителност? Проф. д.н. Любомир Стойков е одобрен естет, медиен, PR и фешън специалист и културолог. Консултант е в региона на обществените връзки и лайфстайлa. Той е публицист, специалист по връзки и академични учител. Председател на Академията за мода. Учредил е и държи правата на най-престижните награди за мода и жанр у нас - “Златна игла” и “БГ фешън икона”. Член е на Американското общество за връзки с обществеността (PRSA) и на Метрополитън мюзиъм (в Ню Йорк). Създател е на телевизионната фешън публицистика у нас. Автор е на 20 научни, научнопопулярни и публицистични книги за медиите, културата, модата, PR и човешкото другарство.

Главен редактор на именитото списание “Младеж” (1985 - 1989), на списание “Мода” (1997), както и създател и началник на електронните списания “Fashion Lifestyle Magazine” и “Медии и публични комуникации”. Създател, сценарист и водещ на първото в България телевизионно предаване за мода - “Блясък” по Българска национална телевизия (1994); създател, създател и водещ на най-популярното шоу за жанр по Нова телевизия - “От игла до конец” (1995-2003); на стилното предаване “Чаровната диктаторка” по ТВ “7 дни” (2003 - 2008) и други Автор на 50 документални кино лентата за световноизвестни дизайнери, фешън къщи и специфични събития, снимани в Париж, Лондон, Милано, Ню Йорк, Торонто, Москва, Виена, Атина, Кейптаун, Хайделберг, Маями, Рим и други Интервюирал е над 100 звезди от целия свят - в областта на модата, киното и поп музиката, измежду които Пако Рабан, Пиер Карден, Юбер дьо Живанши, Аликзандър Маккуин, Нино Черути, Жан Пол Готие, Кензо, Оскар де ла Рента, Бил Блас, Лучано Бенетон, Анук Еме, Клаудия Кардинале, Елизабет Хърли, Ивана Тръмп, Ан Хечи, Бой Джордж, Стивън Болдуин, Браян Фери и доста други.

Обучил е 3000 студенти, дипломанти и докторанти по медии, връзки с обществеността, публицистика и фешън дизайн. Носител е на “Златно перо” - най-високата премия на Съюза на българските публицисти. Популярен е с фразата “Симпатията е взаимна!”.

- Проф. Стойков, в действителност ли българката е измежду най-красивите дами в света, или това е мит, сходен на този за половата даровитост на българите?
- За мен това не е мит, защото съм бил в доста страни на разнообразни континенти и мога отговорно и искрено да кажа, че българската жена фактически е превъзходна като красота и като самостоятелен сексапил. Освен това преди години бях чел проучване на Института за хубост, в което българката е в челната тройка по красота - класирана е на второ или на трето място като една от най-красивите европейки. Ако пък това е мит, не виждам нещо неприятно, тъй като митовете имат и доста позитивни функционалности. (Усмихва се.)

- Беше време, когато стилните вести доближиха в България най-малко след години. Сега нещата явно се трансформираха...
- Промяната е в действителност революционна. Днес на процедура няма или съвсем няма разлика сред стила на обличане на модерните младежи в Лондон, Париж, Ню Йорк, Милано и София. Благодарение на масмедиите, на международния модерно канал, на българските версии на списания като “Космополитън” и “Ел”, и най-много на интернет, стилните блогъри и обществените мрежи младежта у нас е доста осведомена и научава стремително стилните вести.

- Като ценител на дамите, мислите ли, че българката през днешния ден е по-различна от преди 30-40 години и с какво?
- Ласкаеш ме с прозвището “познавач на жените”. Благодаря! Трудно е да се заключи накратко, само че мисля, че днешната жена като че ли е изгубила от предходната си романтика, нематериалност, идеализъм и ненапълно женственост. Това пък, което ми харесва в днешната Ева, е, че тя е по-амбициозна, по-информирана, по-знаеща и можеща, което вероятно се изяснява и с събитието, че все по-често заема виновни позиции в бизнеса и политиката и че към този момент не е толкоз подвластна от мъжа (в веществен и финансов смисъл). Допада ми, че актуалните дами са по-еманципирани и дружно с това ме смущава това, че неведнъж самите те не знаят какво да вършат с тази непредвидена или дълго чакана независимост...

- Помните ли някаква занимателна обстановка при срещите си с фешън икони и звезди?
- Винаги е занимателно! Повечето от международните хубавици, с които съм се срещал, имат възприятие за комизъм и са ми помагали доста по време на изявлението (в т. ч. и пред телевизионната камера) с смешки, похвали, артистизъм и най-много въодушевление. Те се държат топло, другарски и с подготвеност дават отговор на всевъзможни въпроси. Сещам се за разнообразни занимателни обстановки. Една от тях бе, когато интервюирах Клаудия Кардинале в Париж на ревю на Нино Черути и я попитах с какво е облечена сега (предполагайки, че тя ще бъде с дреха на този дизайнер), най-изненадващо чух от нея, че тя доста харесвала Черути и обожавала стила му, само че въпреки всичко на неговото ревю беше избрала тоалет на Джорджо Армани! Каза ми го с някаква комбинация от терзание и усмивка... Когато пък интервюирах френската кинозвезда Сириел Клер (помните я вероятно от паметната лента “Професионалистът” на режисьора Жорж Лотнер), тя бе доста блага да ми каже, че съм най-елегантният публицист, който я е интервюирал. Не повярвах напълно на комплимента, само че ми беше прелестно да го чуя - ха-ха-ха!

- Когато поддържате връзка с една жена, гледате ли я с професионално око, с цел да разберете повече за характера й? Кое от външния й тип го разкрива най-много?
- Няколко неща: възприятието за комизъм, способността да бъде атрактивна, дискретната грациозност (проявена изключително посредством прическата и грима). Имам особено отношение към парфюмите. В този смисъл мога да кажа, че дамата се познава по уханието.

- Търсят ли ви за съвет в региона на модата известни персони - политици, звезди от шоубизнеса?
- Да, постоянно се случва, още повече че това е част от моята консултантска активност за обществено държание и създаване на позитивен имидж. Сега няма да назова съответни имена и да встъпвам в детайлности, воден от възприятието за преданост към моите клиенти. А техните стремежи са разнообразни: от цялостна смяна на външността до конструиране на имидж за съответен случай, пътешестване, среща, договаряния и така нататък Имам опцията в медиите и изключително по малкия екран постоянно да разясня стила и дрескода на политиците и каквото би трябвало, там също го споделям - в сериозен и благосклонен проект. Вече девет години се организира и състезанието за най-стилни и съумели българи “БГ Модна икона”, проведен от Академията за мода по моя концепция, който предлага извънредно положителни образци за подражателство и следване.

- Ако вашият наследник Калин беше Калина, кои три съвета бихте му дали на първо време?
- Ако става въпрос за препоръки за външността, първият ще е да се облича съгласно усета си и разбиранията си за грациозност, вторият, да не харчи непотребни пари за облекла, а третият, да демонстрира повече въображение и храброст!

- Имало ли е нещо, което приемате за гаф в своя тоалет по време на някоя значима среща?
- Понякога съм изпитвал неуместното чувство, че съм прекомерно формален или пък противоположното: прекомерно спортно облечен. Често ми се постанова в границите на един работен ден да бъда на доста публични събития и празненства, в студентската публика и в бизнес среда, което изисква и друг дрескод... Облеклото е на първо място обръщение и безотговорното отношение към него си отмъщава... Това, на което най-вече държа, е обувките ми да са в безупречен тип. (Усмихва се.)

- И най-после, бихте ли поискали нещо на нашите читатели?
- Не драматизирайте толкоз външния си тип, тъй като можете с мъдростта и държанието си да накарате близките да ви почитат доста повече, в сравнение с поради лъскавия костюм или пък скъпото украшение!

Валентина ИВАНОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР