Наричат го трубадур на словото, а чрез неговите преводи до

...
Наричат го трубадур на словото, а чрез неговите преводи до
Коментари Харесай

Почина Изтъкнатият Български Преводач Венцеслав Константинов

Наричат го " трубадур на словото ", а посредством неговите преводи до българските читатели доближават творбите на Франц Кафка, Гьоте, Хайне, Рилке, Томас Ман, Бертолд Брехт и други

Венцеслав Константинов е роден на 14 септември 1940 година в София в фамилията на професора по доктрина на музиката Константин Константинов. Потомък е на просветния деятел и кмет на Пловдив Стефан Гевгалов. През 1969 година приключва германистика и философия в СУ „ Св. Климент Охридски “. Назначен е за преподавател по немски и британски език в Банкя. Прави дисертация на тематика въздействието на немския книжовен експресионизъм върху българската лирика от интервала сред двете международни войни. След 1987 година е учител по превод на немскоезична лирика в Софийския университет.

Изнася лекции и взе участие в научни конференции в университети на Берлин, Лайпциг, Марбург, Виена, Прага, Берн, Цюрих, Лозана и други Венцеслав Константинов живее в София, а от 1968 година – и в родопското село Солища̀ – като публицист и книжовен преводач на свободна процедура. Владее 4 езика.

От 1989 година е женен за американистката проф. Албена Бакрачева. От двата си брака има три дъщери.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР