Наричат го “Краля на клея или “Матадора. Има астероид, кръстен

...
Наричат го “Краля на клея или “Матадора. Има астероид, кръстен
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Рафаел Надал

Наричат го “Краля на клея ” или “Матадора ”. Има метеорит, кръстен на негово име. Консумира приблизително 172 кг плодове годишно. Пие морска вода, с цел да избегне дехидратацията.

Прави всички съществени придвижвания в живота с дясната си ръка, само че играе тенис с лявата. Смята се, че тайната зад триумфа му на корта се дължи на инжектирането му с плазма, съдържаща висок % от факторите на растежа.

Броят на купите му ще продължава да се усилва, тъй като той наподобява е неподвластен на годините и болката. Той е Рафаел Надал и през днешния ден чества своя рожден ден, а най-интересното за него е в публикацията.

1. Родителите

A post shared by Maria Isabel Nadal Fan Page (@maribelnadal_fanpage)

Бащата – Себастиан Надал, е сполучлив предприемач, който има застрахователна компания, компания за произвеждане на прозорци и витрини, както и известния ресторант “Sa Punta ”. Майката – Ана-Мария Парера, върти бутик за парфюми и се грижи за фамилията. През 2009 година двамата се разделят, само че две години по-късно изглаждат несъгласията си и резервират фамилното ложе.

2. Чичовците

A post shared by FUTBOLVEMOS A LOS 90. (@futbolvemos_a_los_90)

Чичовците – Тони и Мигел Анхел, са професионални състезатели по тенис и футбол. Мигел Анхел подписва с първодивизионния Майорка точно в деня, когато се ражда племенникът му – 3 юни 1986 година Впоследствие печели пет пъти шампионската купа на страната с Барселона, изиграва 62 мача с националната фланелка и си печели прозвището “Звяра от “Барселона ”. След края на неговата кариера с братята му купуват ресторант в родния им Манакор, отварят кафене, британско учебно заведение и застрахователна компания.

3. Раждането

A post shared by Rafael Nadal Fan Page (@rafaelnadal__)

Рафаел Надал Парера е роден на 3 юни 1986 година в Манакор, Майорка. Той е първото дете на Себастиан и Ана-Мария. Пет години по-късно се ражда и сестра му – Мария Изабел или Мирабел.

4. Въведението

A post shared by Toni Nadal (@toninadal_oficial)

Именно чичо Тони вкарва Рафаел в тениса, когато той е единствено на 3 години. Тони също по този начин го научава да играе с лявата ръка, тъй като момчето извършва форхенд с две ръце. Талантът му изпъква, когато е на 8 и печели районното състезание по тенис до 12 години. Оттогава триумфът става негов неизменим сателит.

5. Успехите

A post shared by Rafael Nadal Fan Page (@rafaelnadal__)

На 14 години побеждава не кого да е, а легендата Пат Кеш. Кеш отива в Майорка, с цел да играе показателен мач с Борис Бекер, само че германецът е заставен да се откаже заради травма и е сменен от Рафаел Надал. Рафа навлиза в професионалния свят на тениса на 15-годишна възраст, а на 17 влиза в листата на 100-те най-хубави тенисисти в класацията на ATP. Пак на 17 години става най-младият състезател, достигнал третия кръг на Уимбълдън. През 2005 година съумява да завоюва цели 11 шампионата и да счупи върха на Матс Виландер за най-вече трофеи извоювани от младеж.

6. Болестта

A post shared by Rafa Nadal (@rafaelnadal)

Още от началото на кариерата си Рафаел Надал страда от Синдром на Мюлер-Вайс – хронично дегенеративно заболяване, при което тарзалната кост на стъпалото последователно се износва и “умира ”. С други думи – една от най-важните кости, играеща основна роля за редица придвижвания, присъщи за тениса (смяна на посоката, завъртане, спринт, приклякване), стартира да залинява.

7. Фобиите

A post shared by Rafael Nadal Fan Page (@rafaelnadal__)

Той не обича тъмното и избира да спи на светната лампа или на пуснат тв приемник. Не се усеща удобно, когато има гръмотевици. Страхува се от хеликоптери, паяци, океани, мотоциклети и кучета. Хранителните му привички са не по-малко странни – ненавижда сирене, домати и хамон (националното ядене на Испания).

8. Ритуалите

Винаги си взима мразовит душ преди да излезе на корта. Излиза с ракета в лявата си ръка. Прескача линиите първо с десен крайник и заобикаля да стъпва на тях. Поставя сака си на пейката и баджа си с лице нагоре. Подрежда шишетата с напитките си, като етикета им постоянно би трябвало да сочи към главната линия, а позицията им се дефинира от стола за отмора. Чорапите му не би трябвало да са по-дълги от 15 сантиметра. Преди сервис наложително оправя косата си, потрива носа си, тупка топката тъкмо пет пъти, оправя екипа си и почиства маратонките си. От 2006 година постоянно захапва трофеите, които печели. Всичко стартира на смешка, по молба на фотографи.

9. Любовта

A post shared by Rafael Nadal Fan Page (@rafaelnadal__)

През 2003 година сестрата на Надал го среща с Мария Франсиска Перейо. Двамата стартират да се срещат две години по-късно, когато той е на 18, а тя на 16. Рафаел пази връзката им в цялостна загадка, с цел да я защищити от светлината на прожекторите. Медиите научават за двойката чак през 2008 година, откакто папараци ги снимат на плажа. През октомври 2019 година Перейо става госпожа Надал, откакто двамата си споделят “да ” на обилна женитба в замъка Ла Форталеза в Майорка.

10. Фондацията

A post shared by Rafa Nadal (@rafaelnadal)

През 2008 година тенисистът основава фондация на свое име, посредством която оказва помощ на деца в неравностойно състояние да спортуват. Дейността ѝ е съсредоточена най-много в Испания и Индия, а измежду сътрудниците в начинанието е и “Спешъл Олимпикс ”. Президент на фондацията е едната от трите най-важни дами за Надал – майка му Ана-Мария. Съпругата му пък е шеф на отдела “Стратегия връзки с обществеността ”.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР