Наричат го Кошерът или Мрежата. А понякога просто Машината. Това

...
Наричат го Кошерът или Мрежата. А понякога просто Машината. Това
Коментари Харесай

Автоматизираните складове са факт – поглед отвътре

Наричат го " Кошерът " или " Мрежата ". А от време на време просто " Машината ". Това е голяма конструкция, великански склад, който се намира в покрайнините на незнайното, малко и безшумно градче Андовър, намиращо се в югоизточна Англия. Невъзможно е да се обхване с един взор, само че вътре, в който и край да застанеш, наподобява като титанична шахматна дъска обитаема напълно от роботи. Повече от хиляда са и всеки е с размерите и формата на пералня, само че се движат и реалокират артикули 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Тяхната работа е да са по-евтини и по-ефективни от хората и са в действителност положителни и в двете.

Кошерната машина е дело на компанията Ocado, английска верига онлайн супермаркети, които последните години набират известност с дизайните на автоматизирани хранилища и продажбата на технологията на други марки. Гореспоменатият автоматизиран склад в Андовър е последната дума на техниката що се отнася до усъвършенстването на редица процеси и е превъзходен образец за навлизането на този вид поточни линии в разнообразни страни по света.

Задачите които извършват роботите на Ocado са толкоз елементарни, че могат да бъдат разказани с обикновени сказуеми, като " повдигане ", " пренасяне " и " подбиране ". А това значи, че могат да се употребяват в доста и разнообразни промишлености.

Кошерът в Андовър може да обработва и сортира 3.5 млн. продукта или да извършва към 65 хиляди поръчки на седмица. Получените артикули се разопаковат и слагат в кашони; кашоните се местят посредством конвейр; конвейрите слагат кашоните върху лавици, а оттова хора взимат каквото е належащо за дадена новопостъпила поръчка. Ключово в цялата скица е пространството и до каква степен усъвършенствано се употребява. И тук не става въпрос за класическо подбиране и натъпкване, а за алгоритмична класификация. Стоките се слагат в кашони, само че кашоните се съхраняват в големи стакове, достигащи 17 кутии височина. Тяхното позициониране единствено на пръв взор наподобява случайно. Тъй като съществува колосална база от милиони направени поръчки, статистически стоките се разпределят по това какъв брой са търсени, какъв е сезона, какви са наличните понижения, период на валидност, размер и впрочем. Най-често употребяваните артикули се намират на върха на кулите от кутии, а най-рядко употребяваните са най-отдолу. На върха, роботите правят своята работа.

Всеки от роботите има централна празнина и набор от нокти, които употребява, с цел да вземе кутиите и да ги издърпа нагоре към вътрешността си. Човек с повечко въображение, би споделил, че процеса прилича похищение от извънземни посред регалите на супермаркет. След това може да реалокира кутията на ново място или да я спусне надолу по отвесен улей до станция за събиране на поръчките. На тези станции човешките чиновници взимат стоките, от които се нуждаят (екран пред тях им споделя какво е належащо за съответната поръчка) и ги слагат в пазарска чанта в друга кутия. И двете кутии се изпращат назад в кошера, с цел да бъдат презаредени с продукти за извършване на покупки или преместени в залата за доставка.

Представете си голяма машина, с разнообразни по тип артикули, които влизат в единия край, а готовите поръчки излизат от другия край. Хората разопаковат и опаковат, до момента в който в средата роботите сортират, пренареждат и усъвършенстват този грамаден инвентар 24 часа в денонощието.
Сами по себе си роботите не са интелигентни – те не взимат решения. Но дейностите им се координират от централен компютър и голяма база данни. Тази система подсигурява, че роботите могат да бъдат употребявани колкото е допустимо по-ефективно.

Да вземем за образец една поръчка формирана от дузина разнообразни артикули. Сред тях може да има детски играчки, млечни артикули, култивиран принадлежности. Това са радикално разнообразни артикули, които в един типичен склад човек би трябвало да обиколи съществено пространство, с цел да ги събере. Една група роботи може да ги събере и разпредели в границите на минута. А представете си, че става въпрос за поръчка с над 100 продукта. На роботите отново ще им отнеме към минута, защото в процеса ще се включат още роботи, поради размера на поръчката.

Освен увеличението на скоростта, кошерната мрежа има преимуществата, че е мащабируема и модулна. Ако корпоративните клиенти желаят да усилят размера на своя бизнес, те просто прибавят повече кутии и роботи. И в случай че някой робот се разпадне, няма да има значение, тъй като всеки от другите може да свърши работата му; те са безусловно взаимозаменяеми. Това значи, че Ocado има единствено един робот, който да проектира, развива, създава и поддържа. А това води до икономии от мащаба, тъй като са лимитирали цялото механично многообразие до един общ съставен елемент.

Автоматизираните хранилища са факт и очевидно промишлеността ги желае, защото единствено през последната година Ocado е сключила покупко-продажби с вериги супермаркети във Франция, Канада и Швеция, които желаят да усъвършенстват складовете си. Но въпреки фокусът да е върху софтуерния прогрес и навлизането на все по-широка автоматизация, не трябва да забравяме, че в центъра на тези машини – метафорично и безусловно, в тази ситуация на склада в Андовър – към момента има хора.

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР