Наричат го един от най-влиятелните мислители на нашето време. У

...
Наричат го един от най-влиятелните мислители на нашето време. У
Коментари Харесай

В бъдеще човекът ще се изобретява на всеки 10 години, но чака ли ни цифрова диктатура?

Наричат го един от най-влиятелните мислители на нашето време. У някои провокира неспокойствие. За своите 43 години професорът по история Ювал Ной Харари е продал почни 20 млн. екземпляра от книгите си. Пътувайки по целия свят той е мечтан посетител в доста университети. Вижте какво предсказва за бъдещето и развиването на човечеството Харари в изявление с френската журналистка Соня Депрез за изданието Le Figaro.
" Не считам, че ще се случи злополука, в която всички ще умрат. Изкуственият разсъдък (ИИ) няма да провокира човешката крах, по-скоро ще преобразува сегменти от човечеството. Както ние през днешния ден се разграничаваме от неандерталците, по този начин хората след 100 години ще се разграничават от нас. Ние сме органични съединения и една от главните ни характерности е в това, че с цел да действаме всички елементи на тялото ни би трябвало да бъдат на едно място. Но когато се открие по какъв начин да се съедини мозъкът с компютъра, тази нужда няма да е неизбежна. Ще може да имате бионична ръка на друго място, в друга страна или на друга планета и да усещате тази ръка. Ще може да имаме няколко тела, няколко аватара, които ще разширят чувствата ни, тъкмо както прилепите зависят от ехолокацията или змиите, които могат да усещат електромагнитните полета ", изяснява ученият. 
Според него за първи път в историята ние не знаем какви привички ще са ни нужни в бъдеще:
" Само знаем, че пазарът на труда ще бъде доста динамичен. Ще ви се наложи да се изобретите отначало, това ще е най-важният табиет, който ще би трябвало да изучите, вместо да се усъвършенствате или да придобивате други механически привички. Ще бъде извънредно скъпо да резервираме умствената еластичност до старостта. Ако към този момент няма да имаме потребност от водачи, тъй като транспортните средства ще се движат сами, само че ще са ни нужни учители по йога, то ние ще би трябвало да умеем да видоизменяме личността си, с цел да се превключим от едно на друго. И такова преобразяване ще би трябвало да вършим не един път, а най-малко веднъж на 10 години. "
" Има огромна разлика сред придобиването на навика и развиването на по-широко знание за света. Изучаването на китайски език може да стане по-малко настоящо, тъй като Гугъл преводачът ще се усъвършенства по този начин, че на хората ще им е все по-малко належащо да знаят езици. Но проучването на непознат език може да промени вашето схващане за света, а това постоянно е доста значимо. Знанието за датите на борбите наизуст е остаряло, само че надълбоко схващане за това какво е история и осъзнаването на това,  че нещата, които се подразбират от единствено себе си на процедура са резултат от историческия развой, ще остане изключително настоящо ", напомня Харари.
Според него първата крачка е да се открият мощни връзки сред политиката и науката:
" Политиците и жителите би трябвало да схващат науката по-добре, а учените да осъзнаят своите политически отговорности. Не е нужно да напишете дисертация, само че би трябвало да разбирате динамичността на климатичните промени и евентуалната мощ на изкуствения разсъдък. Хората, които споделят нещо от рода: " Какво значение има това, че температурата се повишава с 2 градуса, ще бъде малко по-топло. " или " Изкуственият разсъдък няма да може да размени човешката вътрешен глас " не схващат мащаба на провокациите, които стоят пред нас. Що се отнася до учените, изключително когато хората създават нови технологии, аз бих ги посъветвал да помислят за международните политики или тази политика, от която най-вече се боят и да се замислят: какво той или тя ще направи с тази технология, която създавам? От незапомнени времена Сократ, Иисус и Буда са съветвали хората да " познаят себе си. " Различното е, че в тяхното време не е имало конкуренция. Когато четете тези редове, държавните управления и фирмите към този момент се пробват да ви " хакнат ". Ако те ви схващат по-добре, в сравнение с вие самите се разбирате ще могат да ви продадат това, което изискат, било то артикул или политик ", разсъждава Харари. 
Историкът изяснява, че отделя огромно внимание на имиграцията, защото това е проблем, който хората могат да схванат, до момента в който в това време не схващат какво е изкуствен интелект: " Често в политиката хората приказват не за това, което е значимо, а за това какво схващат. Екстремистките политически придвижвания се обръщат към главните ни страсти - боязън, злоба, яд. Опитайте се да въодушевите хората по тематиката за имиграцията, заигравайки се с концепцията за разрушаването на културата ни. Всички хора изпитват доста мощни страсти по този мотив. Но в случай че им заговорите за нещо по-важно, да вземем за пример за регулирането на контрола на данните, то множеството хора няма да го схванат. Смятам, че е значимо това да стане предмет на социална полемика. Това е отговорност на учените. "
" Част от работата ми е в това да предам това известие. Кой има моите медицински данни, моята ДНК? Законно ли е Гугъл, държавното управление да имат достъп до тях?  А работодателят ми или застрахователната компания? Това състояние към този момент има своите последствия: когато кандидатствате за заем в банката, в доста страни вашето досие се ревизира не от хора, а от логаритми, в които има данни, включително данни от вашият акаунт във Фейсбук и от вашия мобилен оператор. За събеседване при банкет на работа ние от ден на ден разчитаме на технологиите, които проучват изражението на лицата, езикът на тялото, създаваме стратегия, с цел да разберем дали хората лъжат, посредством инспекция на кръвното налягане, което може да се мери от разстояние по лицето. Законно ли е да се употребява тази технология при договаряния, с цел да се получи преимущество? Всичко това става действителност, в края на краищата това е политически проблем. ", безапелационен е Харари.
Той добавя, че ролята на обособените хора не е значима и отговорността носят държавните управления: " Повечето хора не могат да се откажат от потреблението на смарт телефоните или обществените мрежи, тъй като прекомерно доста зависят от тези системи. Често вашият шеф ви кара да ги употребявате и в случай че не го извършите ще загубите работата си. Ако сте младеж и престанете да посещавате обществените мрежи ще пострадате от изолираност. Технологиите имат и своите преимущества. Настоятелно поучавам хората понякога да се откъсват от интернет, най-малко за 24 часа на месец, а най-добре за седмица или повече един път годишно. Пълното изключване от интернет е нереално. Именно държавните управления би трябвало дейно да контролират тези технологии, с цел да носят изгода за всички, а освен на елита. Ключът за това да не бъдат основани цифрови диктатури е опцията да се контролира владеенето на данните, които стават най-голямото благосъстояние в света ", заключава историкът. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР