Наричат го един от младите. Поне така се обръщат към

...
Наричат го един от младите. Поне така се обръщат към
Коментари Харесай

Зелена светлина: Тайната на дълголетието в Сардиния

Наричат го " един от младите ". Поне по този начин се обръщат към него някои от жителите на Сеуло. Малко селце на италианския остров Сардиния. Луиджи е на 95. Но времето като че ли го е подминало. Със забележителна активност той продължава да се грижи за лозето си.

Луиджи Карта: Ето, това е силата на навика. Тук съм съвсем всеки ден. А когато бях малко по-млад, изкарвах по 7-8 часа дневно.
Сеуло е мистериозно място. Поне що се отнася до възрастта на жителите му. Тук е цялостно със столетници. И по този начин е от незапомнени времена.

В Сеуло живеят към 900 души - една-трета от тях са трансферирали вековната възраст. Загадка, която учените от дълго време се пробват да разгадаят. Според някои продължителността на Други пък изясняват феномена със Средиземноморската кухня или пък с " групово здраве ", което се реализира посредством мощните връзки в фамилията и общността. За хората от островното село, обаче, загадка няма. Важно е да следваш сърцето си.
Катериана Моа, 100 години: Винаги, когато имате опция да се смеете - правете го. Но не би трябвало да избягвате и рева. Плачът е значим... Така аз разбирам живота.
За един от най-известните познавачи на дълголетието - лекар Джовани Пес, продължителността на живота все по-силно се въздейства от чистия въздух. В Сардиния той е в обилие. В Сеуло нездравословните излъчвания са сведени съвсем до нула.
Д-р Джовани Пес: Тук ветровете са доста мощни. Както знаете, ветровете отвяват всички нездравословни микроби и бактерии. Резултатът е, че тук има доста по-малко инфекции спрямо други места.
Факт, който слага Сардиния в листата на " Сините зони ". Така назовават регионите с дълголетници. В света има четири - Япония, Коста Рика, Гърция и Сардиния. Общият им индикатор е, че са ветровити зони. Но всяка има и характерни фактори - вода, храна и метод на живот, които дават мотив за подробни изследвания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР