Наричат ги "вечните химикали". Пер- и полифлуороалкилните вещества, известни също

...
Наричат ги "вечните химикали". Пер- и полифлуороалкилните вещества, известни също
Коментари Харесай

Това може да ни убие: Опасните вечни химикали

Наричат ги "вечните химикали " . Пер- и полифлуороалкилните субстанции, известни също като PFAS , са част от семейство от хиляди химикали, които се срещат в предмети от всекидневието, като да вземем за пример опаковките за храни. Те се намират в телата ни и в природата , само че по-голяма част от хората не са осведомени с тях.

Неотдавна девет европейски неправителствени организации проучиха към 40 типа опаковки за храни, продавани в Европейски Съюз.

Около 32 от тях са били третирани с PFAS.

Франсоа Вейерет, представител на неправителствената организация „ Génération Futures”, изясни, че тези химикали се срещат в ежедневните опаковки, изключително в опаковките на бързите закуски.

"В хартиените или картонените опаковки те се употребяват за предотвратяване от мазнини или от петна, с цел да се избегне образуването на лоен ореол върху пакета с чипс да вземем за пример или с цел да не си изцапате пръстите. Така че тя има доста лимитирано преимущество спрямо вероятния риск от замърсяване на тялото на консуматора. "

Потенциалният нездравословен резултат на тези субстанции се разисква от научната общественост. Европейският орган за сигурност на храните се отнася съществено към този риск. За 10 години той е понижил допустимата доза PFAS на 1 700, обявиха откриватели пред EuroNews.

"По време на бременността може да има влияние върху майката и затова, последици за потомството ", сподели Мюриел Мерсие-Бонин, откривател по токсикология на храните в INRAE.

"Имаме случаи на поява на ракови болести, резултати върху щитовидната жлеза и резултати, които отслабват имунната система ", прибавя Ерве Робер, старши учител по токсикология на храните в Университета в Тулуза. "Дори считаме, че по време на неотдавнашните акции за имунизиране резултатите можеха да бъдат понижени, в случай че бяхме изложени на този тип съединения. "

"Tetra Pak ", водещият международен дизайнер на опаковки за храни, усили напъните си за произвеждане на по-екологични артикули.

"Tetra Pak " има хиляди рекомендации за опаковки. В опаковките на "Tetra Pak " няма PFAS, като се изключи няколко. Те са в толкоз минимални количества, че са доста под това, което през днешния ден тревожи европейските органи.

Компанията е поела ангажимент за последователното унищожаване на PFAS в близко бъдеще. Други производители на опаковки може да бъдат задължени да създадат това по закон през идващото десетилетие.

Междувременно в края на април Европейската комисия разгласи, че обмисля постепенна възбрана на някои използва на PFAS като част от огромен обзор на законодателството в региона на химикалите, който сега се договаря сред Брюксел и страните членки.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР