Наричат ги прозорци за бебета“ - нещо като анонимна пощенска

...
Наричат ги прозорци за бебета“ - нещо като анонимна пощенска
Коментари Харесай

Пощенска кутия за изоставени бебета

Наричат ги „ прозорци за бебета “ - нещо като анонимна пощенска кутия, в която майката може да остави новороденото си бебе, за което не може да се грижи.
Тя отваря „ прозореца “ и оставя бебето. Три минути, откакто той се затвори, звъни тревога, която събира лекарски екип.

„ Прозорецът “ нормално е в задната част на болничното заведение и дава опция новороденото да бъде оставено на несъмнено място и под лекарски грижи, без майката да влиза в контакт със чиновниците. 
Тя също получава помощ. Анонимно. Преди да си тръгне може да вземе от бокса „ писмо “, което ѝ предлага безвъзмездни съвещания и финансова помощ. То ѝ дава всички контакти за връзка с болничното заведение, както и лист с консултанти, които да ѝ обяснят какви са нейните права. Тя може да си вземе детето назад, в случай че то към този момент не е осиновено.

Инициативата е на швейцарската организация за Помощ на майките и децата ASME, която поема всички разходи по развъждане на бебето до осиновяването му.

От 2001 година 8 бебета са били оставени в болничното заведение на швейцарския град Einsiedeln, където е основан и първият в страната „ прозорец “ за бебета. От осемте оставени там деца единствено едно е било взето назад. Затова пък 5 от майките са излезли от анонимност и оставили свои координати на организацията.

В Германия има над 90 „ прозорци “ или babyfenster (прозорец на немски), а Франция ползва подобна практика от близо век. Макар, че единствено по план тя припомня за съвременната форма.
За 15 години в babyfenster са били изоставени 300 бебета. 

„ Много от бебета идват при нас късно вечер или през уикенда. Голяма част са с неприятно отрязана пъпна шнур, което ни навежда на мисълта, че майката е раждала сама, без лекарска помощ.
Задължително уведомяваме Министерство на вътрешните работи и полицията “, споделя здравно сестра Таня Кефлер, от болничното заведение St. Joseph  в Neunkirchen, представена от кореспондента на RTL Marc-Olivier Fogiel.

Франция не е непозната на концепцията за „ прозорците “ за бебета като жест на обич и вяра.

Традицията датира от 19 век, когато закон задължава всяка болница да има по този начин наречената „ Кула на изоставените “. И те стават факт през 1811 година

Днес Музеят на медицината, който се намира в родната къща на Гюстав Флобер, е съхранил доказателства. Там се пази писмо на майка, принудена да остави своето бебе за развъждане.
Ето какво написа в него. 

" Бедна моя Леонтин, майка ти те оставя с болежка и жалост. Аз съм доста млада и без поддръжка, с цел да те отгледам. Ще рева и ще пострадвам за твоята орис. Оставям те в 11 часа вечерта на 9 юли 1853 година "

Така че, концепцията за „ прозорците “ под една или друга форма, като че ли постоянно е съществувала.
Колкото и тази процедура на пръв взор да наподобява добра опция на казана за отпадък, в който някои майки, притиснати от потребност, оставят новородените, тя среща и доста отрицание.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР