Наричат Фелини “Фефе, “Маестрото, “Вълшебникът, “Поетът, “Лъжецът, а той самият

...
Наричат Фелини “Фефе, “Маестрото, “Вълшебникът, “Поетът, “Лъжецът, а той самият
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Федерико Фелини

Наричат Фелини “Фефе ”, “Маестрото ”, “Вълшебникът ”, “Поетът ”, “Лъжецът ”, а той самият се дефинира като “занаятчия, който няма какво да каже, само че знае по какъв начин да го каже. ”

Сценарист е на 48 кино лентата, режисьор на 25, продуцент и артист в 2. Избран е за един от 10-те най-велики режисьори на всички времена от списание “Entertainment ”. Нарежда се и на челните места измежду режисьорите от неангловоряща страна с повече от две награди “Оскар ”.

Малко преди гибелта си получава и статуетката за повсеместен принос към Седмото изкуство. И макар че Холивуд неведнъж го кани да снима в Съединени американски щати, той твори единствено за родината си.

Интересувал се доста от магия и езотерика и постоянно посещавал разнообразни екстрасенси. Летището в Римини носи неговото име. Още любопитни обстоятелства за гения на италианското кино в идващите редове.

1. Родителите

Бащата – Урбано Фелини е роден в семейство на селяни и дребни земевладелци от Гамбетола. Мести се в Рим и стартира работа като чирак пекар във фабриката за макаронени произведения “Pantanella ”. Там се среща с Ида Барбиани. Тя произлиза от буржоазно католическо семейство на търговци.

Ида се влюбва бясно в Урбано и макар острото отрицание на фамилията си, бяга с него и двамата заживяват при родителите му в Гамбетола. Женят се и се откриват в Римини, където Урбано става много сполучлив пътуващ търговец.

2. Раждането

A post shared by Federico Fellini (@federico_fellini)

В изпълнената с гръмотевици и светкавици нощ на 20 януари 1920 година, в разположения на Адратическо море град Римини, се появява Федерико Доменико Марчело Фелини. Здравото и красиво момче се ражда в жилището на родителите си, благодарение на доктор. Кръстен е на 25 януари в църквата “Сан Николо ”. Има един по-малък брат – Рикардо, който е режисьор на документални филми и по-малка сестра – Мария Мадалена.

3. Магичното детство

A post shared by Federico Fellini (@federico_fellini)

Фелини е неатлетично дете, което е необичайност в Италия по това време. Но намира пристрастеностите си другаде. Ходи с татко си на кино, където дружно гледат неми филми. Кръщава четирите колони на леглото си на четирите огромни киносалона в Римини.

Когато е на седем години, родителите му го водят за първи път на цирк. Най-силно се впечатлява от клоуните. Оттогава връзката му с цирка е доста здрава. Сънува го през целия си живот. На 12 даже бяга от у дома с гостуващия в Римини цирк и до момента в който родителите му не го откриват, работи като смешник.

4. Особеностите

A post shared by Federico Fellini (@federico_fellini)

Странно нещо във филмите на Фелини е, че придвижванията на устните на неговите артисти постоянно не подхождат на разговора, който водят. Смятало се, че той имал усложнения да се достави с качествени записващи устройства, само че в действителност е можел да има идеално синхронизирани звуци и изображения, стига да е желал.

Истината е, че преди да снима дадена сцена, Фелини постоянно не знаел какъв ще бъде разговорът в нея, тъй че инструктирал актьорите да рецитират цифри и ги карал по-късно да запишат разговора, употребен във кино лентата.

5. Лъжата

Федерико откровено ненавижда интервютата и е прочут с това, че лъже безобразно, когато приказва с публицисти. На едно такова изявление даже споделя, че майка му го ражда на движещ се трен, който минава около Римини. Много хора и до през днешния ден популяризират този слух. Той обаче е тестван и непризнат, защото тъкмо в деня на раждането на Фелини стартира огромна железопътна стачка, което прави невероятно пътуването на Ида през този ден.

6. Страхът

A post shared by Federico Fellini (@federico_fellini)

Според негови близки, не съумява да се влюби нито един път в живота си. Перфекционизмът му и критичността към детайлите се трансформират и в най-голямото му наказване. Разглеждал всяка жена доста деликатно, с прецизна бдителност, обръщал внимание освен на външния ѝ тип, само че и на всяка специфичност в характера ѝ. И макар че към него се навъртали едни от най-големите хубавици на ХХ век, той не бил буйно притеглен от нито една от тях. Най-големият му боязън бил, че ще почине, без да е изпитал пристрастеността на любовта.

7. Жената

A post shared by Federico Fellini (@federico_fellini)

През 1942 година се среща с Джулиета Мазина по време на прослушване за радиопиеса. Когато чува нейния глас, изпада в възторг. Година по-късно – на 30 октомври 1943 година, те се женят. Няколко месеца след брака им, Джулиета пада по стълбите и претърпява импровизиран аборт. На 22 март 1945 година тя ражда момче, което кръщават Пиер Федерико. То обаче живее единствено месец и умира от енцефалит. Лекарите споделят на Джулиета, че в никакъв случай повече няма да може да има деца. Благодарение на превъзходното ѝ осъществяване в “Пътят ” и “Нощите на Кабирия ” донасят първите два Оскара на Фелини.

8. Бягство от войната

A post shared by Federico Fellini (@federico_fellini)

През 1940 по всичко наподобява, че Италия е на прага на война и Фелини въобще не е удивен. Опитва се по всевъзможни способи да избегне мобилизацията. През ноември 1942 година е изпратен в окупираната от италианците Либия, с цел да приготви сюжета на “Рицари на пустинята ”. Доволен е от командировката, защото тя му дава опция за следващ път да отсрочи повиквателната си заповед от армията.

След бомбардировка на Болоня здравното му досие е унищожено и армията престава да го търси за готовност. Въпреки това, той и брачната половинка му се укриват в жилището на нейна вуйна до рухването на Бенито Мусолини на 25 юли 1943 година.

9. Смъртта

A post shared by Federico Fellini (@federico_fellini)

На 3 август получава удар и дясната му страна остава парализирана. На 30 октомври Джулиета и Федерико честват 50-годишнината от сватбата си. Същата вечер той получава втори, масиран инсулт и на идващия ден умира. Възпоменателната работа е посетена от към 70 000 души.

По молба на Джулиета, тромпетистът Мауро Мауро свири “Improvviso dell’Angelo ” по време на церемонията. Пет месеца по-късно Мазина умира от рак на белия дроб. Федерико, Джулиета и техният наследник са заровени в бронзов гроб, изваян от Арналдо Помодоро. Проектирана като нос на транспортен съд, гробницата се намира на основния вход на гробището в Римини.

10. Изразите

От 1961 година в речниците се вкарват три израза, въодушевени от Фелини. “По Фелиниевски ”, “фелинистки ” или “фелиниски ” са постоянно срещани измежду кинокритиците и киноманите и акцентират необятността на Фелини върху актуалното киноразказване.

“Папараци ” идва от името на героя във кино лентата “Сладък живот ”. Папарацо е публицист отразяващ живота на висшето общество в Рим. “Dolce vita ” е произтекъл от италиански и навлязъл в британския израз, означаващ “живот на леност и капризи ”.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР