Наричат австрийското градче Ишгъл, разположено в сърцето на Тирол, рая

...
Наричат австрийското градче Ишгъл, разположено в сърцето на Тирол, рая
Коментари Харесай

Ишгъл - раят за скиорите в Тирол, от който пламна заразена половин Европа

Наричат австрийското градче Ишгъл, ситуирано в сърцето на Тирол, парадайса на скиорите, снежната Ибиса на Алпите. Курортът притегля всяка зима милиони туристи от целия свят. А в този момент при пандемията с ковид мнозина го сочат с пръст като един от основните виновници пандемията в Европа да се разрасне с такава скорост в страни като Италия, Испания, Англия, Норвегия, Дания, Исландия.

Курортът се развива от повече от 50 години и за това време може да се похвали с хиляди километри снежни писти. Ето някои от тях - в самия Ишгъл пистите са над 200 километра и разполага с 40 лифта. Наблизо са още Бад Гащайн с 250 км писти и 16 лифта, Бад Клайнкирхайм - 185 км писти и 27 лифта, глетчерът Мьолталер - 250 км писти, Кицбюел - 168 км писти и 30 лифта.
 Надписи на няколко езика, в това число и български показват на планинския връх над курорта посоките към Ишгъл (Австрия) и Замнаун (Швейцария).

Разстоянието сред двата курорта е единствено 72 км.На към 1100 километра от София до Ишгъл човек може да стигне за по-малко от 24 часа - при добра кондиция и хубаво стичане на събитията без кой знае какви огромни опашки по границите и, несъмнено, с почивки. А от алпийското градче до прилежащо Милано са единствено 190 км - разстояние, което не може да е предизвикателство за актуалния екскурзиант. Да не изброяваме всички центрове с превъзходни писти - може да се намерят в приличните туристически уеб сайтове.

Най-хубавото на Ишгъл и близките селца е, че това не е напълно тузарски курорт, по тази причина тук прииждат хора междинна ръка от цяла Европа, Америка, даже и Австралия.

И до момента в който карат по дългите стотици километри писти, скиорите постоянно се озовават на територията на Швейцария и Италия, по тази причина на някои места може да се видят пътни табели коя страна в коя посока се намира. А сезонът е много дълъг - от ноември до началото на май, въпреки че през март, април и май за каране стават най-вече пистите по глетчерите.

Ишгъл със своите 1500-2000 поданици приема към един милион туристи от целия свят за зимния сезон. От Италия, Швейцария и Германия може да се стигне до курорта по всевъзможен метод - комфортни връзки сред влакове от трите страни качват туристите на рейсове до курорта, които се движат по разписание на всеки час. Просто се качете на рейс №260 от гара Пазнаун, откакто слезете да вземем за пример от нощния джетвлак, и след час ще сте горе на пистите на Ишгъл, изясняват туроператорите. За 2018 година авторитетно профилирано списание подрежда Ишгъл като номер 1 в ранглиста на зимните курорти за 2018 година Само ски зоната Силврета сцена към Ишгъл има 240 км съвършено поддържани писти.

Но освен отличните писти и един много дълъг сезон са аргументите, които притеглят толкоз доста скиори. Тук за някои големияет магнит е нощният живот в питейните заведения и заведенията за хранене на Ишгъл и близкото Пазнаун. За други са изцяло задоволително така наречен апрески питейни заведения - те са ситуирани на финала на пистите или на началните станции на лифтовете и там скиорите влизат напряко с тежките си скиорски обувки и цялата екипировка незабавно щом слязат от ските. Обикновено купонът в тези питейни заведения стартира в ранния следобяд и продължава съгласно силите на участниците. За някои са задоволителни няколко бири, с цел да се отрежат след умората от карането. Други не престават с бирите, без да ги броят - до момента в който ги държат краката.
 Магазин в курорта предлага облекла в стила на типичните тиролски носии.

Чашите с бира не се броят, а постоянно и барманите не смогват, по тази причина единствено ги изплакват след следващата поръчка. После градусите от изпитата бира си споделят думата и измежду общи танци и обятия купонът продължава цяла нощ.

Но писано било тази снежна приказка, която някои назовават Ибиса на Алпите,
да се трансформира в
кошмара на Европа
поради плъзналата
оттова болест с
ковид

Казват, че пациент нула в Ишгъл е бил 36-годишен немец, барман тъкмо в един подобен известен апрескибар - “Кицлох”, покрай началната станция на лифта в долината на селцето. Той е предал вируса на стотици скиори - най-вече от Скандинавието и Германия. Повече от половината норвежци с позитивен резултат за COVID-19 са били тук на отмора. Общият брой инфектирани в Норвегия е 1423, смъртните случаи са 10. Същото важи и за една трета от инфектираните датчани (общо 1204 души). Подобна е характерността и за случаите в Северна Германия – значително от тях са били в Ишгъл на отмора. В Озталбкрайс – регион на изток от Щутгарт, пък търсят хора, пътували с рейсове до селцето

в края на февруари и
началото на март,
когато стартира
европейската драма

Властите в Исландия оповестиха Ишгъл за рискова зона още на 5 март. Защото множеството случаи в дребната страна са тъкмо от тук.

Ските, купонът и
флиртовете
не престават обаче
с цялостна мощ,
сезонът е
във вихъра си

а австрийските управляващи получиха доста и съществени обвинявания, че не са подхванали нужните ограничения, с цел да лимитират контактите в огнището на болестта. По този мотив “Щандарт” излезе със заглавие “Алчност и неуспех в Тирол”, тъй като даже откакто се видя началото на болестта, лифтовете и кабинковите линии продължаваха да работят.

Едва на 13 март цялата котловина към Ишгъл, известна като Пазнаунтал, дружно със Санкт Антон, друга известна ски дестинация наоколо, е сложена под карантина, а всички апрески питейни заведения са затворени на 11 март.
 Безкрайните писти на курортното градче притеглят туристи от целия свят.

Сред първите 9 от потвърдените инфектирани с ковид са от прилежащото на Ишгъл населено място Капъл, като множеството от тях са ски учители или сноуборд инструктори. Към средата на март от всички инфектирани в Австрия близо половината са от региона на Тирол.

Затова и множеството специалисти са на мнение, че тъкмо от тези обичани на скиорите места - апрески пъбовете, е плъзнал огромният смут за Европа.

Веднага са анулирани няколко концерта със звездни реализатори. Така няма да има концерт немският рапър Сидо, поканен за Великден, а изявата му е била планувана за 12 април на планинския връх над Ишгъл. Италианската звезда Ерос Рамацоти, за чийто концерт билетите съвсем са разпродадени, също няма да пее на 2 май в курорта, когато е трябвало публично да се закрие сезонът.

В Норвегия инфектираните от Ишгъл стартират да се прибират на 7 март. Ден по-късно управляващите в Тирол афишират, че “от здравна позиция е малко-вероятно инфекцията да идва от Кицлох”. Два дни по-късно въпреки всичко мястото е затворено.

Засега е мъчно да се дефинира до каква степен е съумяла да стигне болестта. Но има сигурни данни, че да вземем за пример анестезиолог от клиника в Залцбург се е заразил тук. Резултатът – 100 медицински лица, с които той е имал контакт, са под карантина по къщите си. Партньорката на доктора - здравна сестра в неонатология, също е притежател на вируса.

Смята се, че и “нулевият” пациент във Англия се е заразил в Ишгъл. “Дейли мейл” написа, че това е IT съветник, който се е заразил с вируса палач на ски празненство в Австрия” и е популяризирал болестта седмици по-рано, в сравнение с се смяташе. Мъжът се споделя Дарън Бланд - той е от Маресфийлд, Източен Съсекс, а след това е заразил 49-годишната си брачна половинка Сара и децата си, откакто се е завърнал от Ишгъл още в средата на януари.

50-годишният мъж се е включил към трима другари в австрийския ски курорт от 15 до 19 януари. И тримата са отпътували към домовете си - двама в Дания и един в Минесота, Съединени американски щати - заболели.

Бланд споделя пред британските медии, че са посетили бар “Кицлок”, където хората танцували и пеели, разгорещени и потни след карането на ски, а сервитьорите правели фотоси: “Не бихте могли да си визиите по-добро място за вируса.”

Той споделя още, че е бил болен 10 дни, “не можех да стана, не можех да работя. Бях останал без мирис.” Официално първият регистриран случай във Англия бе на 31 януари, а първото предаване на вируса - на 28 февруари.Ишгъл, несъмнено, не е единствен в това отношение.

В Зьолден също има
барман, притежател на
вируса

Той работи в хотел, а 80 души, които са били в контакт с него, са сложени под карантина.

Заразата плъзва и към Южен Тирол - в Северна Италия, която се оказа най-потърпевшият европейски район, също затвориха небрежно всички ски центрове. Там също се чуват доста мнения, че те са толкоз пострадали поради плъзналата откъм Ишгъл болест.

Разплитането на историята стартира с полета на компания Icelandair от Мюнхен до Рейкявик на 29 февруари: с него пътували доста исландски туристи, завръщащи се от Италия и Австрия. До този миг се смяташе, че главният източник на болестта в Европа е Италия. Тестовете, извършени измежду исландците от въпросния полет, обаче разкрили друго: един завръщащ се от Италия бил диагностициран с коронавируси, само че и доста от завръщащите се от Ишгъл. И по този начин на 5 март

исландските управляващи
афишират тиролския
курорт за рисков
регион - сходно на
китайския град Ухан
и Иран

И в Норвегия било регистрирано сходно развиване. На 7 март страната подложила на тест група туристи, карали ски в Ишгъл. Тестовете на доста от тях били позитивни. Ден по-късно Норвегия разгласи, че общият брой на инфектираните с ковид норвежци е 1198, като близо 500 от тях са били на отмора в Австрия, множеството в региона на Ишгъл.

Австрийските зимни курорти са обичана дестинация и на немските туристи. По информация на немското списание “Фокус” единствено в Хамбург към този момент са диагностицирани над 80 души с ковид, чиято история на болестта е обвързвана именнно с Ишгъл. В Дания пък те са повече от 100. На 9 март датските управляващи също оповестиха Тирол за рисков регион, а немските - едвам на 13 март, когато австрийските управляващи сложиха Тирол под карантина. От към 360 инфектирани с ковид към оня миг в Австрия повече от 100 са точно в провинция Тирол.

" Всичко приказва за това, че
Ишгъл се е
трансформирал в скришен
разплодник на
болестта в Европа,

както и че курортът е бил подложен под карантина прекомерно късно”, написа в онлайн изданието си списание “Фокус”.
 Основната лифтова станция в Ишгъл, към коята се стичат хиляди хора дневно.

Първоизточникът на болестта евентуално е 36-годишен немец, барман в известен бар в курорта. И въпреки това заведение да е било затворено още в понеделник, 9 март, карането на ски денем и вечерният живот в курорта са траяли чак до края на седмицата, преди да бъде наложена обща карантина, показват редица издания.

По информация на немското списание “Шпигел”, в това време ковид е открит и у барман в различен прочут австрийски ски курорт - Зьолден. Заразени са и 80 сътрудници на бармана, които са били сложени под карантина. Но туристите, които вечер са се забавлявали във въпросното заведение, към този момент са се пръснали из цяла Европа.

Австрийската прокуратура стартира следствие по версията, че Ишгъл е мястото, от което коронавирусът плъзна из цяла Европа. На 18 март немските издания “Шпигел”, “Ди Велт” и телевизионният канал NTV излязоха с изказвания, че

в края на февруари
стотици туристи в
Европа са се заразили
с COVID-19 в ски
курорта Ишгъл в
Тирол,

а управляващите в района не са предизвестили в точния момент посетителите за епидемията от вируса, регистрирайки първия случай на заразяване едвам на 7 март. Губернаторът на Тирол отхвърли рецензиите и съобщи, че вирусът се е зародил не в неговия район и са били подхванати всички ограничения за битка с разпространяването.

“Очевидно става въпрос за доста безконтролно държание от страна на притежател на един от най-големите питейни заведения, където е регистриран един от първите случаи в края на февруари, само че той не е съобщил за това.”

Едва в този момент, две-три седмици по-късно, се регистрират огромните неточности: късно оповестяване на първия случай и последващите рискове, туристите напущат зоната на курорта, без да се знае тъкмо кои са и какъв брой са и без да са предизвестени.

Ишгъл прочее е изключително известен освен измежду немските, скандинавските и съветските фенове на зимните спортове, само че там и в прилежащи курорти вървят и много българи. У нас също има случаи на инфектирани с ковид след ски почивка в Австрия. А малко по-късно бяха открити и първите случаи в Банско, само че без да има доказателства, че там казусът е тръгнал да вземем за пример от някой върнал се от ски почивка в Тирол.
" 24 часа "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР