Наричат Антарктида леден континент и това е съвсем точно название,

...
Наричат Антарктида леден континент и това е съвсем точно название,
Коментари Харесай

Любопитни факти за животните на Антарктида

Наричат Антарктида мразовит континент и това е напълно тъкмо наименование, тъй като 98 % от територията е покрита с лед. Тази ледена земя е проучена доста късно поради прекомерно враждебната си природа и отдалечеността си от останалите обитаеми места по света.

Условията за живот на континента не допускат развиване на сухоземна фауна. Най-едрото сухоземно животно там е мушичка, наречена Belgica Antarctica.

В подмяна на това обаче морският живот е доста разнороден и динамичен. На Антарктида се следи вторият по видово многообразие живот след този в кораловия риф.

Сред животните на Антарктида се отличава пингвинът, той е емблематично животно за ледената земя. Природата го е основала в 4 типа - императорски пингвин, арктически, папуа и пингвин на Адели.

Пингвинът папауа се движи най-бързо под водата, към 35 километра в час, което го прави най-бързия плувец в света от всички бозайници. Тяхната популация нараства, до момента в който пингвините на Адели понижават. Това се дължи на питателните им привички. Папуа се хранят доста разнообразно. Храната им включва калмари и риби, до момента в който пингвините на Адели ядат единствено крил. Поради намаляването му поради стоплянето на океанските води в дълбочина, понижава и популацията на този тип пингвини.

Морските леопарди пък се хранят с пингвини. Дажбата им е към 20 екземпляра дневно.

Там живее и забавна птица с латинско име Chionis albus. Учените я считат за боклукчийски панер. Тя гълтам безусловно всичко, което види. В дневното меню на птицата се включват екскременти на пингвините, риби и всичко останало.

 Син кит на Антарктида

За хранителната верига на континента е особено, че е прекомерно къса. На най-долното равнище е крилът. Най-голямото животно в света, наследник кит, който тежи над 150 тона, се храни точно с тези дребни ракообразни, а те пък живеят от фитопланктон.

Екскрементите на кита, които съдържат доста желязо, наторяват фитопланктона и той пораства с помощта на тази тор. Крилът се храни с него, а китовете - с крил. Така веригата се затваря. За ден синият кит изяжда по три и половина тона крил.

Преди 28 години е подписан контракт за запазване на околната среда на ледения континент и съгласно него е неразрешено въвеждане на нови растителни или скотски типове на континента. Затова кучетата, доведени от Руал Амундсен до Южния полюс, към този момент са нежелателен скотски тип там.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР