Наричана от германските медии “Мини-Меркел, Анегрет Крамп-Каренбауер е сочена за

...
Наричана от германските медии “Мини-Меркел, Анегрет Крамп-Каренбауер е сочена за
Коментари Харесай

Анегрет Крамп-Каренбауер – Мини-Меркел

Наричана от немските медии “Мини-Меркел ”, Анегрет Крамп-Каренбауер е посочена за най-вероятен правоприемник на Ангела Меркел, откакто в края на февруари бе определена за общоприет секретар на Християндемократическия съюз на канцлерката. Именно този пост зае самата Меркел през 1998 година, преди да оглави ХДС, а по-късно и четири следващи държавни управления.

Ангела Меркел от дълго време отхвърля да приготви собствен правоприемник, само че в този момент, изправена пред обещанието, че това ще е последният й мандат като канцлер, тя номинира известния министър председател на провинция Саарланд Анегрет Крамп-Каренбауер (55 г.) за генсек на консервативната си партия. Позната и просто като АКК, тя бе утвърдена на поста с внушителните 98,87% от гласовете на делегатите. И в самата Германия, и в чужбина изборът й бе сметнат за сигурен знак, че точно Крамп-Каренбауер се готви да оглави идващия кабинет. А анализатори занапред предвиждат, че името й ще се чува все по-често. Особено поради смелостта й да споделя каквото мисли, даже пред канцлерката.

Новата й служба включва управление на ежедневните партийни действия, само че Меркел разшири дилемите, в които влиза и основаване на нова стратегия. А тази задача ще даде на АКК стеснен контакт с партийната база.

След избора й Крамп-Каренбауер съобщи: Идва миг в живота на всеки, в който към този момент не можеш да посочваш с пръст и да казваш, че тя или той би трябвало да свърши нещо, а да се заемеш самичък със задачата. Заради това поемам партийната работа.

Дъщеря на учебен шеф, АКК е родена на 9 август 1962 година във Фьолклинген, Саарланд – дребна западна провинция до френската граница. Израства в консервативна католическа среда – посещава черква всяка неделя и съблюдава пост всеки петък. Първоначално желае да бъде стопанка и обмисля да стане преподавател. Но през 1984 година стартира да учи политически науки в Университета в Трир. Завършва магистратура през 1990 година и става политически консултант в ХДС-Саарланд, както и на тогавашния министър председател на провинцията Петер Мюлер.

През 1998 година става за малко народен представител в Бундестага, само че губи мястото си след изборите същата година. Между 2000 и 2004 година е първата жена недодялан вътрешен министър в кабинета на Мюлер в Саарланд. А през 2011 година замества Мюлер на поста, който става арбитър във Федералния парламентарен съд на Германия.

Скоро по-късно Крамп-Каренбауер поставя завършек на 3-партийната коалиция с демократичните “Свободни демократи ” и “Зелените ” и печели нови избори в първи тест на канцлерката Меркел на фона на финансовата рецесия в Европейски Съюз.

На идващия локален избор в Саарланд през 2017 година ХДС под управлението на АКК вземат сериозните 40,7% от вота, които Меркел назовава сензация. И тогава притегля вниманието и печели уважението в редиците на консервативната партия. Победата идва в основен миг, в който “тежката артилерия ” Мартин Шулц таман е оглавил Германската социалдемократическа партия. И съгласно Меркел точно Крамп-Каренбауер е спряла стремежа на някогашния началник на Европарламента към властта.

Симпатиите на канцлерката се ускоряват още повече, откакто вижда при започване на годината по какъв начин АКК продължава да се занимава с партийните каузи от болничното легло, където е прикована за малко поради авто случай. А търсенето на нови и “свежи ” лица в партията е все по-силно.

Крамп-Каренбауер е посочена за центрист с уравновесена позиция в ХДС. Не желае съюзът да се обръща надясно, макар отливът на гласове към антимигрантската Алтернатива за Германия, която стана 3-та политическа мощ на парламентарните избори предишния септември. Но и приканва за по-строго отношение към преселеници и даже депоратация на тези, които лъжат управляващите за самоличността си. Иначе поддържа позицията на Меркел за бежанците съгласно християнските си убеждения. Привърженик на дамски квоти в управителните препоръки на фирмите, АКК желае и усилване на планове с Франция. Настоявала е за повдигане на тавана на налог общ приход до 53%, с което провокира гневен спор в ХДС.

В стопански проект тя е в левия набор на десницата като мощен бранител на минималната работна заполата. Но консервативна по въпроси като гей бракове, които съгласно нея ще доведат до инцест и полигамия.

Омъжена е от 22-годишна възраст и със брачна половинка й Хелмут имат 3-ма сина. Бившият инженер обаче е този, който се грижи за децата. “С него имаме доста прагматично съглашение още през цялото време – който печели повече, той ще е ангажиран на цялостен работен ден. Така че разменихме класическите функции ”, споделя тя.

Анегрет Крамп-Каренбауер споделя, че в никакъв случай не е възнамерявала политическа кариера, само че серия от “сполучливи стечения на събитията ” са й помогнали да се насочи по този път.

Почитател на хард-рока и телешката чорба


През целия си живот Анегрет Крамп-Каренбауер е живяла в Пютлинген – градче край столицата на Саарланд Саарбрюкен. Почитател на австралийската рок група АС/DC, АКК се гордее с вкусната телешка чорба, която готви. Същевременно се разказва като хартиен плъх, макар че намира време да се погрижи и за домашните си любимици – водни костенурки. Крамп-Каренбауер владее френски език и продължава да взема уроци, с цел да го усъвършенства.

За нея


Може да се разчита на Анегрет


Можем да разчитаме една на друга, даже когато имаме разнообразни отзиви по даден въпрос. Когато тя пристигна и ми предложи да поеме поста на общоприет секретар на Християндемократическия съюз, бях доста впечатлена от концепцията. След това и управлението на партията даде мощна поддръжка за концепцията министър председател на провинция да играе по-силна роля на национално равнище. Анегрет е европеец до мозъка на костите си.

Ангела Меркел, канцлер на Германия


Емоционална и самоуверена е


Нашият нов общоприет секретар ме впечатлява доста. Нейната тирада на конгреса на ХДС бе извънредно ангажираща. Анегрет Крамп-Каренбауер се показа като прочувствена и самоуверена. Малцина могат да реализират това. Трябва да й бъде обещано време да се приспособява. Днешните проблеми на ХДС нямат елементарно решение.

Курт Биденкопф, авторитетен член на ХДС и някогашен министър председател на Саксония


Ще вдъхне нов живот на партията


Номинацията на Крамп-Каренбауер бе изненадваща и значително изглеждаше като прелом. Но с нейните социално-политически консервативни позиции, с нейната безусловно друга автобиография и политическа тежест, с която ще даде сътвори целенасочени промени, тя може да вдъхне нов живот в изтощения Християндемократически съюз.

Филип Витрок, публицист в сп. “Шпигел ”


Може да й се повери всякаква задача


Няма задача, която да не може да бъде поверена на Анегрет.


Петер Мюлер, някогашен министър председател на Саарланд
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР