Наричаха го Стайфли, а той беше обгърнал целия град. Заради

...
Наричаха го Стайфли, а той беше обгърнал целия град. Заради
Коментари Харесай

Да дишаш през маска

Наричаха го Стайфли, а той беше обхванал целия град. Заради него хората вървят с противогази и дишат животоспасяващия О2 единствено на специфични места. И то – против възнаграждение. Дори това да ви се коства съвсем действително – не е. Фантастика е.

Това е светът в българската книга от 20-и век на писателя Хаим Оливер " Енерган 22 ". През 2020-а обаче хората в действителност се борят за чист въздух.

Все по-често по улиците може да се видят хора с маски и шалове, покриващи лицето им. В опит да се спасят от фините прахови частици, които – при постоянно усвояване – може да доведат до здравословни проблеми. „ Няма избавление. Използваме пречистватели за въздуха у дома, само че когато излезем на открито – всички дишаме еднакъв въздух – всички си го тровим и надлежно всички си го дишаме”, споделя Ясен Джабиров. А неотдавна когато е на открито носи маска - с цел да не вдишва прахови частици.

Ясен Джабиров

Във фейсбук страницата на „ 120 минути” ви попитахме дали употребявате сходни маски. Резултатите са безапелационни – хората, които признават, че носят маски са малцинство.



Именно поради това Божидар Николов приема маската освен като защитна мярка, само че и като средство на митинг. „ Колкото повече хора излизаме с маски, толкоз по-ясно става, че въздухът не е кадърен за дишане. След като обстановката в София, в Перник,в Гълъбово, в региона на Бобов дол е такава – затова, хората го усещат, само че към момента не са създали задоволително, за да… вразумят и тези, от които нещо по-сериозно зависи при решаването на казуса. Силно се надявам от ден на ден хора да се замислят за проблема”, споделя той.

Ясен Джабиров

Юлия Чорбаджиева и Минко Минков са дружно от 7 години. Признават, че неприятният въздух е изцяло трансформирал метода им на живот. „ Когато живеехме на „ Орлов мост”, за пръв път усетихме по какъв начин когато отвориш да проветриш, разбираш, че извън влиза нещо извънредно!”, споделя Юлия. Едно от най-големите терзания пред бъдещите родители – не желаят детето им да диша рисков въздух. „ Най-фините прахови частици, които са и най-вредните - минават даже през стените на клетките и стигат и до бебето вътре, колкото и предпазено да е то”, споделя обезпокоеният татко.

Ясен Джабиров

Рецептата на Ясен за по-безопасно дишане в София също е дълга. И той също се бори за децата си. „ Използваме градски превоз, имам електрически тротинетки и колела. На второ място е отбраната - маски, без проветряване, пречистватели… заобикаляме разходки или спорт на открито в нечистите дни, проследявам картите за замърсяването”. Но той въпреки всичко вижда смяна в държанието на институциите и хората. „ Преди 2 години на родителската среща, когато загатнах, че в нечисти дни не би трябвало да се извеждат децата на открито - всички ми се смяха. Вчера се върна щерка ми от учебно заведение на 4-ия ден от инверсията и сподели, че не ги пускат на открито – това е някакъв триумф.

Дали по-чистият въздух зависи по-скоро от всеки един или са нужни забрани на институциите – тук се сблъскват мненията на хората с маските. Според Юлия се изисква безусловно осъзнаване на значимостта на казуса – на това, че всеки човек би трябвало да има отговорно държание – „ Ние дишаме това, което по един или различен метод ние произвеждаме - произвеждаме с колите си като мръсни газове, с отопление на твърди горива и горене на боклуци, като паркираме в градинките…”

За Ясен обаче е мъчно да се чакат дейности за чист въздух от всички поданици. „ Смятам, че управата би трябвало да заложи забрани, санкции и надлежно тласъци - тъй че да си подобрим всички дружно въздуха, тъй като живеем в една долина, пълним я с отровна чорба и всички си я дишаме дружно.”

Ясен Джабиров

Няма да видите лицата на хората, за които до момента четохте нито в материала, нито на улицата. Божидар, Юлия, Минко и Ясен не харесват какво дишат. Хората с маските, за които ви разкахаме, са почнали смяната. Искат и други да ги последват и имат вяра, че София няма да се трансформира в град, където хората търсят избавление от въздуха.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР